Hosszú Katinka: úgy éreztem magam, mint akit büntetésből ültettek ki a medence szélére

Három aranyat nyert Moszkvában, mégsem érezte jól magát.

Min változtattak?

A FINA az idei szezon előtt módosított a világkupa versenyszabályzatán. Ennek legfontosabb része az, hogy egy úszó maximum négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult már olyan, hogy Hosszú tíz számban is elindult egy állomáson. 2012 óta minden évben a magyar úszó nyerte a sorozat összesített pontversenyét.

Hosszú Katinka Facebook posztjában azt írja, hogy Moszkvában szembesült igazán azzal, hogy mennyire szeret versenyezni. Korábban egy-egy világkupa-állomás után úgy érezte magát, mint akit elütött egy autó, teljesen kimerítette a sok verseny.

„Most viszont itt ülök a moszkvai hotelszobámban, és tátongó ürességet érzek. A tegnapi három után ma egyetlen számban indulhattam, így a parton néztem végig azokat a számokat, amelyekben éveken át mindig versenyeztem a Világkupán. Úgy éreztem magam, mint akit büntetésből ültettek ki a medence szélére. Sosem gondoltam volna, hogy akkor fogom magam sajnálni, ha nem versenyezhetek, fáradtság és fizikai fájdalmak nélkül hagyom el az uszodát, de most, hogy eljött ez a pillanat, tehetetlennek érzem magam...”

Jövőre ismét más szabályok jöhetnek, de Hosszú szerint egy úszó pályafutásának évei meg vannak számlálva.

„Ha 2020-ig úszom (addigra 31 leszek), akkor már csak három Világkupa sorozaton indulok”

Hosszú Katinka három aranyéremmel zárta a világkupa moszkvai állomását

Csütörtökön csak 200 méter vegyesen volt érdekelt, mivel a nemzetközi szövetség, a FINA legfeljebb négy egyéni számban engedélyezi az indulást. A magyar világrekorder (2:01.86) az esélyeknek megfelelően magabiztosan nyert 2:04.76 perces idővel, az ezüstérmes ausztrál klasszisra, Emily Seebohmra is csaknem három másodpercet verve.A vasárnap véget ért budapesti világbajnokságot követően a háromszoros olimpiai és 50-es medencében hétszeres világbajnok Hosszú szerdán 100 méter háton és 100 méter vegyesen győzött, míg 200 méter pillangón második lett.

Azt is hozzáteszi, hogy az elmúlt évek győzelmei után nem az bántja, hogy jelen pillanatban Sarah Sjöström vezeti az összesített pontversenyt a világcsúcsainak köszönhetően, a probléma az, hogy őt a legfőbb erényétől fosztották meg:

„A baj az, hogy egyetlen döntéssel elveszik tőlem azt az előnyt, amiért éveken át dolgoztam: hogy sokoldalú legyek, és a lehető legtöbb szám specialistáival fel tudjam venni a versenyt”

Hosszú sajnálja, hogy a svéd úszó tavaly nem indult a világkupán, szívesen összemérné, hogy a sokoldalúság vagy a világcsúcsok érnek többet, de ebben a rendszerben erre nincs lehetőség.

„Szörnyű érzés, hogy hiába állnék készen a küzdelemre, és lennék hajlandó még többet tenni a sikerért, mint az elmúlt öt évben, néhányan eldöntötték, hogy semmit sem tehetek...”

Shane Tusup: ha amerikai lenne, istenként tisztelnék

Hosszú Katinka edzője és férje Instagramon reagált a helyzetre:

"Mélységesen elszomorít, hogy az úszósport nem értékeli Katinka teljesítményét. Utálhattok, ha akarjátok, de az az igazság, hogy ha amerikai lenne, nem történt volna ilyen, és az úszósport istenként tisztelné. Lehet ezzel vitatkozni, de legbelül tudjátok, hogy ez az igazság.”

A teljes bejegyzés itt olvasható:

(fotó: Béli Balázs / Alfahír)