2017. 08. 17. 06:29
MTI

Már az állatkerti állatokat is eszik Venezuelában, akkora az éhínség

A venezuelai hatóságok nyomozást indítottak, miután tolvajok állatokat loptak a nyugati fekvésű Zulia állam állatkertjéből, hogy megegyék őket - közölte szerdán a dél-amerikai állam rendőrségének egyik tisztségviselője.

A Reuters hírügynökség a történteket az éhezés újabb jeleként kommentálta a dél-amerikai országban, amely súlyos élelmiszerhiánnyal küszködik.

Luis Morales, Zulia állam rendőrségének szóvivője elmondta: a tolvajok a vaddisznókhoz hasonló két örvös pekarit vittek magukkal a hétvégén a kolumbiai határ közelében fekvő Maracaibo városának állatkertjéből.

"Feltételezéseink szerint azért vitték el (a pekarikat), hogy megegyék őket"

- tette hozzá az illetékes.

Az állatkertet vezető, Leonardo Nunez ugyanakkor más véleményen volt. Szerinte "drogkereskedők" szervezték meg a lopásokat, hogy eladhassák az állatokat. Eddig tíz faj képviselői tűntek el az állatkertből, köztük egy bivaly is, amelynek maradványait feldarabolva találták meg.

"Mindent elvisznek innen! De nem azért lopják az állatokat, hogy megegyék őket" - hangoztatta Nunez.

Mauricio Castillo, az állatkert volt vezetője elmondta, hogy a tolvajok a szintén disznókhoz hasonló tapírokat is elvittek, amelyek védett állatoknak minősülnek.

A venezuelai szocialista gazdasági modell összeomlása krónikus élelmiszerhiányhoz és sokak alultápláltságához vezetett a dél-amerikai országban.

Nicolás Maduro elnök az élelmiszerhiány mögött az őt elmozdítani akaró ellenzéki tüntetők, illetve az országa ellen "gazdasági háborút" folytató, amerikai támogatást élvező, ellenségei ténykedését látja.

A súlyos politikai és gazdasági válsággal küzdő Venezuela állatkertjeinek nincs elegendő élelme, csak tavaly mintegy 50 állat pusztult éhen a caracasi állatkertekben - számolt be minderről egy névtelenül nyilatkozó szakszervezeti vezető. A kormány viszont tagadja mindezt, és azt állítja "családként" bánnak az állatokkal.

Eközben az ország déli részén, Amazonas állam székvárosának egyik börtönében legalább 37 rab életét vesztette a venezuelai biztonsági erők csütörtökre virradóra végrehajtott akciójában.

Jogvédők már régóta arra panaszkodnak, hogy a venezuelai kaotikus állapotok között gyakorlatilag erőszakos bandák uralják az ország több büntetésvégrehajtási-intézetét is. A bűnözők automata fegyverek mellett, akár kézigránátokhoz is hozzáférhetnek. A caracasi kormány azon van, hogy a börtönök feletti irányítást visszaszerezze, így időnként különleges egységekkel hajt végre akciókat, amelyek viszont nem ritkán életeket követelő összecsapásokhoz vezetnek.

Venezuela mintegy 30 börtönében nagyjából 50 ezer elítéltet tartanak fogva. A börtönök több helyen túlzsúfoltak, és gyakran fordulnak elő erőszakcselekmények, mivel jellemzően egymással rivalizáló, kábítószer- és fegyvercsempészettel foglalkozó bűnbandák tartják ellenőrzés alatt a benti életet.