A Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint szó sem volt arról, hogy Macron Magyarországra jön

Macron elvileg idén hazánkba látogat, de majd máskor.

Az Origo csütörtöki írásában felidézte, a francia elnök előző nap háromnapos kelet- és közép európai útra indult.

Az úttal kapcsolatban az ellenzéki sajtóban megjelentek olyan állítások, hogy Macron szándékosan nem jön Budapestre. Erről azonban eredetileg sem volt szó - írta a lapnak Havasi Bertalan.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte:

"Nem volt olyan terv vagy megállapodás, hogy Emmanuel Macron idén augusztusban Magyarországra látogatna. Ugyanakkor júniusban, az EU-csúcstalálkozó előtt a visegrádi négyek miniszterelnökei - köztük Orbán Viktor - már megbeszélést folytattak a francia elnökkel. Itt merült fel annak lehetősége, hogy még ebben az évben tarthatnának egy újabb Franciaország-V4 hivatalos találkozót."

Azt még vizsgálják, hogy mikor lenne mindegyik félnek alkalmas időpont a találkozóra - olvasható az origo.hu-n.

Emmanuel Macron szerdán Salzburgban tárgyalt az úgynevezett slavkovi hármas - Ausztria, Csehország és Szlovákia - kormányfőivel. A francia elnök csütörtökön Romániába és Bulgáriába utazik tovább.

A Lidové Noviny című cseh napilap Macron salzburgi látogatása kapcsán azt írta: a visegrádi négyek közös pozíciója mindig addig volt megrendíthetetlen, amíg a német kancellár vagy a francia elnök nem nyúlt a telefonhoz, és nem tett visszautasíthatatlan ajánlatot valamelyik kiválasztott kormányfőnek.

A lap szerint a visegrádi négyes

"egyre inkább visegrádi kettessé változik, amelyben a csehek és a szlovákok a megértő partner szerepét játsszák, míg a lengyelek és a magyarok az EU renegátjainak számítanak".

A Lidové Noviny azt is hozzátette: a francia elnök felgyorsítja a V4 megosztását, és Macron most úgy döntött, hogy

"míg a csehekkel és a szlovákokkal még lehet beszélni, a lengyeleknek és a magyaroknak hátat fordított".