És még tudja fokozni a Lidl: rendőrt hívtak egy emberre, mert kereszttel ment be a boltba

A német multi azzal indokolta a kereszt leretusálását a templomról, hogy "nem akarnak kirekeszteni" semmilyen vallású embert. Ezt aztán remekül bizonyították is, amikor kihajítottak az üzletükből egy kereszttel tiltakozó férfit. 

Eltűntette az ortodox templomok keresztjeit Santorini látképéről a "görög hetet" hirdető szórólapjain a Lidl áruházlánc Csehországban. A katolikus egyház és egyes politikusok is felháborodásuknak adtak hangot. 

Elképesztő! A német élelmiszerlánc levetette a keresztet a görög katedrálisról

A németországi központú áruházlánc, a Lidl "görög heteket" tart Európa-szerte: ennek értelmében "görög" "ínyencségeket" próbál rátukmálni a vásárlókra (pl.: krémjoghurt, olívaolaj, gyroshús, stb.).Hogy vásárlás/fogyasztás során jobban átéljük a görög-fílinget, egy hagyományos és ikonikus képet helyeztek az élelmiszerek csomagolására: Szantorini panorámáját, illetőleg az azt uraló ortodox katedrálisét.Azonban valami mégsem stimmel -ugyanis a képekről egyszerűen kiretusálták a kereszteket!

Tiltakozásul hétfőn a csehországi Olomoucban lévő egyik üzletbe egy férfi kezében egy nagy görög keresztet tartva, papi ruhában tért be.

A szupermarket vezetője hívta a rendőrséget,

de közbeavatkozásra nem volt szükség, a férfi idővel kivonult az üzletből. 

Az üzletvezető szerint a férfi megjelenésével

félelmet keltett a vásárolókban (igen, egy kereszttel!) 

zaklatta őket azzal, hogy megszólította őket, és megáldotta a termékeket. A férfi később Facebook-oldalán kifejtette: zokon vette, hogy a szupermarket törölte reklámfotóin a kereszteket Santorini jellegzetes ortodox templomainak tetejéről.
 
Maga a Lidl azzal indokolta a keresztek eltávolítását a fotókról, hogy "a vallási és politikai semlegességet" akarták megőrizni, hirdetéseikben kerülik a vallási szimbólumokat, mert

"nem akarnak kirekeszteni semmilyen meggyőződésű csoportot".

A vállalat mindazonáltal elnézést kért és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli reklám- és marketingkampányaiban figyelembe veszi az "aktuális tapasztalatokat"

A tiltakozó férfi szerint erre nincs mentség.

"Megmutatjuk, hogy a keresztek egyszerűen az országunkhoz és a kultúránkhoz tartoznak és nem félünk"

- fejtette ki. 
 
Dominik Duka
prágai érsek és cseh prímás is elítélte a "példátlan és erkölcstelen tettet".

"Egyelőre csak fotók meghamisításáról van szó, de félő, hogy hamarosan valóban eltávolítják a kereszteket a templomokról"

 - írta Duka a prágai nagykövetnek küldött levelében. Hozzátette: "az európai civilizációnak több gyökere van, a legfontosabbak között van a görög demokrácia és filozófia"

A kereszténydemokrata gazdasági miniszter, Marian Jurecka közvetve bojkottra szólította fel az embereket.

"Az embereknek maguknak kell eldönteniük, akarnak-e támogatni egy ilyen kampányt azzal, hogy ezen a héten náluk vásárolnak"

- nyilatkozta a miniszter a cseh rádiónak, a Lidl eljárását "nagyon veszélyesnek" nevezve.

Forrás
MTI nyomán