Nyugdíjas-szövetkezetek: csak pár száz ember kezdett dolgozni

Több tízezer helyett csak pár száz nyugdíjas kezdett el dolgozni. Újra.

Az eredetileg beígért több tízezer helyett még csak néhány száz idős embert tereltek vissza munka világába a nyugdíjas-szövetkezetekkel. De a java csak most jön, a budapestiek ettől a héttől kereshetnek új állást - írja a Hvg.hu.

Mint ismert, a Meló-Diák által megalapított Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet négy szövetkezettel fedné le az országot. Kováts Balázs, a szervezet operatív vezetője a lap kérdésére elmondta: az észak- és a dél-dunántúli szövetkezet 50-100 embernek adott már munkát, a kelet-magyarországi 30-50-nek, Budapesten pedig a jövő héten 15 nyugdíjas elkezdhet dolgozni. De ez csak a kezdet, abban reménykednek, hogy szeptember végére országszerte öt-hatszáznál járhat a létszám.

A Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet mellett – amely országos lefedettséggel próbálkozik – a Harmadik Kor nevű szövetkezet indult már el, ez azonban Miskolcra és Borsod-Abaúj-Zemplén megye többi részére fókuszál. Azt ígérték, hogy az első állásajánlataik már augusztus közepén megjelennek, ehhez képest egyelőre sem a honlapjukon, sem a Facebook-oldalukon sincs egy munkalehetőség sem.

A rendszer csak most indul be, de úgy tűnik, van hova terjeszkedni: a KSH egy 2013-as felmérése szerint a nyugdíjasok 29 százaléka szeretett volna tovább dolgozni, ha lett volna rá lehetősége. Torzítja az összképet, hogy a munkába visszavágyó rokkantnyugdíjasokat is ide számolták, az öregségi nyugdíjasok között ennél azért kisebb az arány, de az ő ötödük is szívesen visszatérne a munkához. Azoknál pedig, akik még dolgoznak, de az 50. születésnapjukon már túljutottak, ennél jóval többen, 41 százaléknyian válaszolták azt, hogy a nyugdíjkorhatár után sem szívesen vonulnának vissza. Akik a felmérés idején nyugdíj mellett dolgoztak, a 90 százaléka azt mondta, anyagi okok miatt választotta a munkát.

A legtöbb magyar nyugdíjas rá is szorul arra, hogy dolgozzon, ha szeretné fenntartani aktív korának életszínvonalát. Egy átlagos nyugdíjas az átlagkereset kétharmadát kapja meg, száz magyar nyugdíjas körül 18-nak kell valahogy havi százezer forint alatt megélnie, a nyugdíjasok három százalékának pedig 50 ezer forintja sincsen egy hónapra. A szövetkezeti rendszer kritikusai épp emiatt attól tartanak, hogy ha a nyugdíjnál magasabb, de az aktívak fizetéseihez képest gyenge bérrel beérik a szövetkezetekben dolgozók, akkor az mindenki más fizetését is lenyomhatja - írja a lap.