Iránytű Intézet: a Jobbik a Fidesz első számú kihívója

Nőtt a kormányváltást akarók aránya.

A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatás alapján a megkérdezettek 31 százaléka a Jobbikot teszi a fő kihívó helyére. Ezzel a Fidesz és KDNP szimpatizánsok 29 százaléka is egyetért. Érdekesség, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) pártolóinak 24 százaléka is ugyanígy vélekedik.

Az MSZP-t a megkérdezettek 11 százaléka teszi az ellenzék első helyére, egy esetleges baloldali összefogást 2 százalék.

17 százalék úgy látja, hogy nincs ellenfele a Fidesznek, elsősorban a kormánypárti szavazók vannak ezen az állásponton. Egy most vasárnapi választáson 48 százalék szerint az ellenzéki pártok közül a Jobbik kapná a legtöbb szavazatot, 30 százalék szerint egy baloldali összefogás mozgósítaná a legtöbb választópolgárt.

Egyre többen akarnak kormányváltást

A kutatás szerint az elmúlt hónapban nőtt a kormányváltást akarók száma. Júliusban 45, augusztusban 46 százalék válaszolta azt, hogy váltásra van szükség. Azok aránya, akik a jelenlegi kormánypártokat tartanák hatalmon 44-ről 41 százalékra csökkent.

Érdekesség, hogy az ellenzéki pártok szavazói közül a Momentum és a DK szimpatizánsai tartják a legfontosabbnak, hogy bukjon a Fidesz-KDNP kabinet. Az LMP táborából 84, az MSZP-nél 82, a Jobbiknál 77 százalék szeretne váltást.

Összességében a Fidesz-KDNP szavazói közül 5 százalék szeretne kormányváltást, míg az ellenzékiek között van 10-15 százalék, akik azt szeretnék, hogy maradjon a jelenlegi vezetés.