Eljött ez is! Annyit ér Brüsszelnek a kárpátaljai magyarok ügye, mint egy afrikai törzsi viszály

Hiába vezeti az országot egy világpolitikai tényező.

Bár több mint egy hete fogadták el az ukrán nyelvtörvényt, eddig mégsem foglalkozott vele az Európai Bizottság, holott Kárpátalján a százötvenezer magyar mellett több mint harmincezer román is él, akik számára az anyanyelvi oktatás megszűnik, amint hatályba lép az államnyelvet garantáló és erősítő szabályozás.

Persze, a törvény kimondatlan célja, hogy az orosz nyelvet kiszorítsa az ukrán közigazgatásból, ugyanakkor lehetne olyan módosítást is eszközölni benne (és ez egy ukrán javaslat), hogy az az EU-tagországok Ukrajna területén élő egyetlen nemzetiségi kisebbségének a nyelvére se vonatkozzon.

De ez nem merül fel sem Kijevben, sem pedig Brüsszelben - és úgy tűnik, az Orbán-kormány sem képes elérni, hogy a tagállamok kiálljanak mellettünk, illetőleg a kárpátaljai magyar közösségért.

A Bizottság ezt a választ küldte a Magyar Nemzetnek, amit a lap egyébként szó szerinti fordításban közölt:

– Akár hányszor kapcsolatba léptünk az ukrán hatóságokkal, mindig hangsúlyoztuk, hogy a vonatkozó jogszabályoknak összhangban kell lenniük az Ukrajna által aláírt nemzetközi kötelezettségvállalásokkal, különösen az Európa Tanács nemzeti kisebbségekről szóló keretegyezménye és A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája tekintetében.

– A Velencei Bizottság korábbi véleményei szerint az ukrán nyelv államnyelvi szerepe és a kisebbségi és regionális nyelvek védelmének szükségessége között gondos egyensúlyra kell törekedni.

– Miközben mi is alaposan megvizsgáljuk az oktatási reformról szóló új kerettörvényt és az oktatás nyelvére vonatkozó rendelkezéseket, elsősorban az Európa Tanács illetékes szerveinek a feladata azok értékelése - a fent említett egyensúly megvalósulásának vonatkozásában is.

– Kapcsolatban fogunk maradni az ukrán hatóságokkal és a nemzetközi szervezetekkel.

Mintha - és ezzel nem megsértve egyetlen nép méltóságát sem -, de egy távoli afrikai törzsi viszály kapcsán foglalna állást Brüsszel, amikor ennyire szenvtelenül, érzéketlenül nyilatkozik meg a kárpátaljai magyar közösségről.

Pedig ez igenis Európa belügye!

Pedig Magyarországot a fideszes körökben "világpolitikai tényezőnek" tartott Orbán Viktor képviseli Európában - hát, most megint kaphatunk egy kis ízelítőt abból, mennyit is ér a pávatánc.

A veszély

"A 2017. szeptember 5-én Ukrajna Legfelső Tanácsa által elfogadott, oktatásról szóló törvény 7. cikkelye ellentétes az ország alkotmányával, semmibe veszi Ukrajna nemzetközi vállalásait, megfosztva a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, felgyorsítva ezzel az asszimilációs folyamatokat, ami alapjaiban veszélyezteti azok megmaradását" - figyelmeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség.