Ma kiderül! A Fidesz csak blöffölt, vagy tényleg beszáll a korrupció elleni harcba?

Na, vajon mit mondanak erre.

Csakhogy értsük, a 12 év elévülési idő azért is fontos határvonal, mert így a kormányváltás után nem évülnek egyből a gyanús ügyek, lesz idő felgöngyölíteni azokat.

Másrészt Gulyás Gergely sem azért beszélt támogatólag az esetleges - akkor még be nem terjesztett - módosítóról, mert a korrupció ellenes harc őszinte hevülete magával ragadta volna, pusztán ismét megijedt a kormánypárt egy népszavazási kezdeményezéstől (tudniillik Vágó Gáborék a minap kezdték az aláírásokat gyűjteni a büntetőtörvénykönyv ilyen irányú szigorítása érdekében). A leendő frakcióvezető ezért jelentette ki, hogy nincs szükség a népszavazásra – a kormánypárt is támogatja az elévülési idő meghosszabbítását, ehhez elég egy törvényjavaslatot benyújtani.

Az alkalmon kapott a Jobbik, a legerősebb ellenzéki párt hétfőn benyújtotta az korrupciós bűncselekmények elévülési idejének megemelését célzó javaslatát, amelyet Staudt Gábor, kedden napirend előtti felszólalásában erősített meg a parlamentben.

Vona Orbánnak: Önnel kezdjük az elszámoltatást, miniszterelnök úr!

Itt az idő, hogy beszéljünk a valóságról - így kezdte Vona Gábor a miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszát. A Jobbik elnöke abban egyetért Orbánnal, hogy a Fidesz a szocialistáktól egy romokban levő országot vett át 2010-ben, de azóta leszálló ágba vezette hazánkat, és az életszínvonal helyett csak a korrupció szintjét emelte meg.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese többek között arról beszélt, hogy a fideszes kompromisszum pusztán csak annak szól, hogy a kormánypártok megrémültek a népszavazástól, ugyanakkor ha át is megy a törvényjavaslat, a korrupció elleni harc csak a kezdetét fogja venni ezzel az aktussal.

Emlékeztetett, a magyar politikai elit a '90-es évek óta az államadósság 3-4-szerét lopta el, ami nagyságrendileg 80-100 ezer milliárd forint. A világon a 12. helyen állunk az országokból kilopott vagyonok tekintetében, és nem az egy főre jutó értéket, hanem a teljesen volument figyelembe véve.

Staudt Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a folyamatok nem álltak le az elmúlt 7 esztendő alatt sem.

Ismét úgy ültek be a parlamentbe a kormánypárti képviselők, hogy közben csak nevettek rajtunk

A parlament őszi ülésszakának is azzal a kellemetlen élménnyel vágtunk neki, hogy továbbra is el kell hinnünk Orbán Viktor miniszterelnökről, mindössze 742 ezer forint megtakarítása van, és az is a feleségével közös számlán. Ám a jelenlegi vagyonnyilatkozat-tételi eljárási rendszer ellentmondásaira vasárnap egy másik fideszes országgyűlési képviselő, a szentesi Farkas Sándor kormánybiztos esete világított rá.

Önök már le se szeretnék mosni a korrupciós vádat magukról, és a szavazóik előtt sem titok, hogy a Fidesz egy korrupt párt - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Nemsokára kiderül, mi lesz erre a fideszes válasz.