2017. 09. 19. 12:25
MTI

Jobbik: fel kell zárkóztatni a magyarok életesélyeit

A Jobbik a magyar emberek életesélyeinek felzárkóztatását tartja az egyik legfontosabb feladatnak az egészségügyben - közölte Lukács László György frakcióvezető-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus kifejtette, hogy egy egészségügyi minimumot dolgoztak ki pártok és szakértők, az alapelveket és célokat megfogalmazó hétoldalas dokumentumot a Jobbik a saját vállalásai közé emeli.

Elkészült az egészségügyi nemzeti minimum - de vajon mit lépnek erre a pártok?

Igaz ehhez szükséges, hogy a valóban életbevágó konszenzus létrejöttében részt vegyenek a kormánypártok is, ám a Fidesz-KDNP szerint csak színjáték az egészségügy javítása érdekében tervezett együttműködés, és nem hajlandóak eldobni a belpolitikai irányvonalukat meghatározó rögeszméiket.Ugyanakkor az út még nyitva, semmilyen ajtó nem zárult be a kormányoldal előtt: amennyiben a Fidesz részt akar venni az egészségügyi nemzeti minimum meghatározásban, akkor továbbra is várják a (szak?)politikusaikat a tárgyalóasztalnál.

A legfontosabb tennivalónak nevezte, hogy a lakosság egészségügyi állapota felzárkózzon az uniós szintre. Hozzátette: jelenleg a rákos megbetegedések aránya Magyarországon az egyik legrosszabb, ezért javítani kell az életesélyeket.

Lukács László György az állami társadalombiztosítás megőrzését és megerősítését is szükségesnek tartja, önálló egészségügyi minisztérium mellett foglalt állást és a GDP-arányos költés EU-s átlagra emelését sürgette. Szólt arról is, hogy feltétlenül támogatják az ágazati életpályamodellt és tiltanák a hálapénzt.

A jobbikos politikus egyúttal minőségirányítási rendszer szükségességét is megfogalmazta, amit azzal indokolt, hogy megismerhetővé kell tenni a kórházak, rendelők, orvosok teljesítményét és a betegek elvárásait.