Felcsút akkor lett érdekes az uniós ellenőröknek, amikor a fideszesek nem akarták, hogy megnézzék

Sajtótájékoztatót tartott Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának vezetője arról, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtak Magyarországon. Nem találtak semmi különöset.

„Hangsúlyoznám, hogy ez egy normális látogatás”

 - mondta Ingeborg Grässle az Index összefoglalója szerint. Később azt is kifejtette, hogy nem akarják büntetni a kormányt, ahogy az sem céljuk, hogy politikai belharcokra használják fel a látogatást.

Minimális kritika

Azt is hozzátette, hogy Magyarország ellen sok vizsgálatot indított az EU csalásellenes hivatala, ennek is köszönhetően Budapest kapta a legtöbb büntetést az előző költségvetési időszakban.

Sajnálja, hogy Magyarország nem csatlakozott az uniós ügyészséghez, amely független hatóságként vádat emelhetne, ha egy tagállamban csalnak az uniós pénzekkel. Polt Péter főügyészt találkozásuk során nyitottnak látta erre, de erről a kormányt is meg kell győzni.

Vezethették a mozdonyt

A felcsúti látogatás ellen több fideszes politikus is tiltakozott, belpolitikai akciónak minősítve azt.

„Nem értettük, miért van ekkora háttérvita”

 - mondta az előzményekről. A helyszínen az egyik kollégájának még azt is megengedték, hogy vezesse a mozdonyt.

Ingeborg Grässle azt is elmondta, hogy miután „egyes emberek” megpróbálták megakadályozni ezt a látogatást, még kíváncsibbá tette őket a felcsúti helyzet.

(fotó: nepszava.hu)