Ömlenek a milliók az Orbán-közeli polgári körös alapítványhoz

Fizetésre, utazásra, szállításra, reklámra ment a közpénz.

20 millió forinttal stafírozta ki Orbán Viktor polgári körös alapítványát Rogán Antal propagandaminisztériuma, ráadásul úgy, hogy a pénz felhasználását nem korlátozták – tudta meg a Hír TV.

A csatorna közérdekűadat-igényléssel szerezte meg a támogatói szerződést és költségtervet. A Szövetség a Nemzetért Alapítvány működésre költheti az adófizetői milliókat – jelentős része bérekre megy, de 1 milliót szánnak utazásra és szállításra is.

Gyanúsnak tűnik

A propagandaminisztériumi támogatástól eltérően az még nem derült ki,hogy mire költötték el a HungaroControltól érkezett 320 milliót. Annyi már kiderült, nem kell visszafizetni az Orbán-közeli alapítványnak az állami cégtől kapott összeget. Hűtlen kezelést gyanítanak Orbán Viktor egyik kedvenc alapítványánál - közölte szintén a Hír TV online cikkében

A polgári körök csúcsszerveként emlegetett Szövetség a Nemzetért Alapítvány 320 millió forintot kapott az állami tulajdonú HungaroControl Zrt.-től. A közpénz felhasználásáról egyelőre nem számolt be a szervezet, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint nem kell visszafizetnie az összeget.

A támogatás ténye fél éve ismert, de az azóta eltelt időszakban a HungaroControl és a Szövetség a Nemzetért Alapítvány nem válaszolt egyetlen az üggyel kapcsolatos újságírói kérdésre sem.

Repkedő százmilliók

A HungaroControl Zrt. a légiforgalom-irányításért felelős állami társaság, tulajdonosa a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A cég egy évtizede működteti a Társadalmi Felelősségvállalási Programját a légi közlekedés népszerűsítése, és az azzal kapcsolatos szolgáltatások támogatása érdekében.

Emiatt meglepő, hogy jótékonysági program keretében 320 millió forintot utaltak a 2015-ös közhasznúsági jelentése szerint kulturális programok szervezésével és jogtanácsadással is foglalkozó szervezetnek, de légiközlekedésre semmiféle utalás nincs az anyagukban. 

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány 2002-ben jött létre, az Orbán Viktor által életre hívott polgári körök működésének koordinálására, jelenleg a fővárosban a Polgárok Házában szervez rendezvényeket, gyakran fideszes politikusok részvételével – jelenlegi kuratóriumi elnöke is egy fideszes képviselő, László Tamás.

A könyvvizsgáló felelőtlenséget jelzett

“Csaknem kizárt, hogy a támogatott a támogató Társadalmi Felelősségvállalás Programjával meghatározott célokkal összhangban(…) használja fel”

- ezt írta a több száz millió forintról még májusban az alapítvány beszámolójáról egy könyvvizsgáló cég jelentésében. 

A légiközlekedés népszerűsítésére biztosított pénzt a Monoki Könyvvizsgáló és Adószakértő Kft. által készített anyag szerint Orbán alapítványa szinte bizonyos, hogy nem a meghatározott célra fordította. Emiatt, írták, hogy júniusig el kellene számolni a pénzzel, az összeget a megjelölt időpontig visszafizetni.

A jelentős szerint 2016 novemberében például az alapítvány tv-reklám gyártására 313 millió forintos szerződést kötött a Magno Studio Kft.-vel. A számlát három napon belül kiállították, az összeget elutalták, de a teljesítésre még hónapokat vártak. Ez, írja a jelentés, „komoly pénzügyi felelőtlenségre vall.”

Az említett cég 2015 végén alakult, tulajdonosa Horváth László, a székhelye pedig a Pannónia Filmstúdióban van, ahol a TV2-nek műsort gyártó IKO-csoport cégei is székelnek. Épp szerdán jelentették be, hogy a TV2 tulajdonosa, Andy Vajna kormánybiztos társtulajdonossá válik az IKO-ban.

Biztos, ami biztos: az MSZP be, Nyakó feljelentést tett

Azt egyelőre nem tudni, hogy elkészült-e időben az elszámolás, és hogy a tranzakció megtörtént-e - jegyzi meg a cikk. Amennyiben nem, az felveti a hűtlen kezelés gyanúját – emiatt májusban az MSZP feljelentést is tett, állításuk szerint azóta a bejelentésre semmilyen választ nem kaptak, nem tudni, indult-e nyomozás. Nyakó István mindenesetre augusztusban ismét feljelentést tett.

NFM: nem szükséges a visszafizetés 

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő nemrég levélben kért magyarázatot a HungaroControlt fenntartó NFM-től, hogyan kaphatott ennyi pénzt az Orbánhoz közel álló alapítvány. Válaszában Fónagy János ismertette a HungaroControl programjának a célját, arról azonban nem írt, ehhez hogyan illeszkedik a Szövetség a Nemzetért Alapítvány támogatása. Fónagy azt viszont leszögezte az alapítvánnyal kapcsolatban:

„beszámolási kötelezettségének a HungaroControl Zrt. felé eleget tett”,

azaz nem szükséges visszafizetnie a 320 millió forintot.

Áramlik a közpénz a fideszes "civileknek"

A HungaroControl nemcsak a miniszterelnökhöz köthető szervezetnek adott közpénzt, tavaly 25 millió forintot érkezett a Jövő Uniója Alapítványhoz is, amelynek kuratóriumi elnöke a Fidelitas Országos Választmányát is vezető Tardi Tamás Ákos. Az állami tulajdonú áramszolgáltató, az MVM  508 millió forint támogatást adott a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumnak a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványon keresztül.