"A Fidesz-kormány mindent megold, majd futja még csirkecombra" - a fideszes Rozi néni újabb slágere

Kafka, Örkény ás Móricz összes három és fél percben.

A felvétel körülményei nem igazán tisztázottak, annyi biztos, hogy a háttérben Drávucz Katalin, Jászladány független színekben indult, de azért a biztonság kedvéért Fidesz-tag polgármestere próbálja mosollyal leplezni zavarát.

A videó valószínűleg nem mostanában készült, hiszen a dal Rozi néninek a Fidesz - talán 2014-es -  győzelme feletti euforikus örömének világgá kiáltásával indul:

"Ha felmegyek a nyugdíjasklubba, a tagsággal beszélgetünk,
Elmondjuk, nagy örömünk van, mert a Fidesz győzhetett. 

Azonnal tölcsért csinálok a kezemből,
Kiáltok vidáman: sej, haj, milyen jó lesz eztán, 
Emelik majd a nyugdíjat."

A dalban - a magyar nóta legszebb hagyományait követve - az önfeledt mulatozás közben azért helyet kap a szerző szívének fájdalma is. Megtudhatjuk, hogy 

"Nagyon vékony a pénztárca,
 csak csirkelábra futja."

Ám az alkotó nem feledkezik meg arról, hogy a csárdásra hajazó zenei alap ellenére ez azért mégiscsak mozgalmi csasztuska, tehát az optimista befejezés sem maradhat el:

"Nincsen nagy baj, ne is féljen senki,
A Fidesz-kormány mindent megold
Majd futja még a csirkecombra, 
meg az igazi jó borra." 

A buli végén persze kihagyhatatlan Rozi néni gigaslágere, a "Pénztárcámban, de nincsen pénzem"...kezdetű nóta, amelyet már a hallgatóság is vele énekel. 

És, ha most letöröltük a kacagástól fakadt könnyeinket, akkor vessünk egy pillantást a függetlenfideszes polgármester asszonyra és férjére - és máris ökölbe szorul a kezünk.

Mert abban a kínos zavarral vegyes leereszkedő megvetésben, ami ennek a két embernek az arcáról minden verejtékes igyekezetük ellenére is sugárzik, ott van minden, amit a rezsim és kiszolgálói valójában gondolnak az általuk fanatizált idős emberekről. 

És, ahogyan ez az idős asszony lelkesen dalol nekik, az

egyszerre kafkai téboly, örkényi abszurd, és valami mélységesen mély, véres Móricz Zsigmond-i tragédia.

Valamit viszont hozzá kell még tennünk ehhez a történethez: Rozi nénin lehet mosolyogni (na jó, vinnyogva röhögni) - de ebben a videóban nem ő a legvállalhatatlanabb jelenség.

Hanem azok, akik az ő őszinte, naiv hitéből élnek piszkosul jól - miközben ő a pénztárcája aljából kapargatja össze a csirkelábra valót.

S, ameddig Rozi néni az Orbántól égi áldásként érkező nyugdíjemelésből vett csirkecombbal álmodik, ők Jászladánytól Szuháig, Miskolctól a Budai Várig szépen lassan felzabálják az egész országot - és Rozi néni unokáinak jövőjét.