Fideszes ügyeskedés Miskolcon: a haszon a képviselőé, a költség az önkormányzaté?

A Miskolci Ingatlankezelő mélyen piaci ár alatt értékesített egy 6 lakásos belvárosi társasházat úgy, hogy a fideszes önkormányzati képviselőhöz kapcsolható vevő szerződéses kötelezettségeit is átvállalta – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Badány Lajos, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Tavaly a Miskolci Ingatlankezelő értékesítésre hirdetett meg egy 6 lakásos, használatban lévő társasházi ingatlant. Az társasház - valószínűleg a 10.500.000.- Ft-os kikiáltási áron - egy INVESCO Kft. nevű cég tulajdonába került.

Eszerint a vevő mindössze 1,75 millió Ft/lakás áron szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát.

A MIK írásban arról tájékoztatta a bérlőket, hogy - az adásvételi szerződés értelmében – az új tulajdonos köteles részükre másik lakást/ingatlant biztosítani. Az INVESCO Kft. viszont nem kereste meg a bérlőket ajánlatával. Megtette ezt helyettük a MIK, aki tudatta a bérlőkkel, hogy csak pályázati úton juthatnak a továbbiakban lakáshoz. Tehát a Miskolci Ingatlankezelő teljesítené a vevő kötelezettség vállalását.

"Így a haszon a fideszes képviselő „munkáltatójaként” bejegyzett cégé, a veszteség pedig az önkormányzaté"

– állapította meg Badány.

Révész Péter önkormányzati képviselő a részletek tekintetében elmondta, hogy az INVESCO Kft. 

Dr. Nánási-Kocsis Norbert, fideszes képviselő tulajdonában volt, a Miskolc, Lehel u. 8. szám alatt bejegyezve.

A cég értékesítése után átkerült a képviselő munkaadójának tulajdonába, amely cég ugyanabba az ingatlanba van bejegyezve, s akinek az érdekeltségei közzé tartozik az a Forsignia Kft., ahol Dr. Nánási-Kocsis Norbert főállásban dolgozik, és havonta felveszi a fizetését.

A Jobbik képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy lakottan pont a fele árat kellett a vevőnek megfizetnie az ingatlanért, mint kiürített állapotban kellett volna, így - szerződés szerint - neki kötelessége csereingatlanról gondoskodnia. Ezt a történtek szerint megteszi helyettük az önkormányzat azzal, hogy pályázati úton új bérleményt biztosít a bérlők számára.

"Ha a MIK átvállalja Dr. Nánási-Kocsis Norbert munkaadójától a bérlők elhelyezését, akkor azzal kétszeresen is megkárosítja Miskolc városát" – jelentette ki Révész.

Egyszer azért mert az átvállalt elhelyezési költségek és kötelezettségek miatt 5 családdal kevesebb jut önkormányzati bérlakáshoz, másodszor pedig azért mert az elhelyezés átvállalásával az ingatlanok üresen lesznek átadva a vevőnek, aki az értékbecslés szerinti 21 millió helyett, csak 10,5 milliót fizet az ingatlanokért a városunknak – zárta gondolatait a Révész Péter.