Már nem hazudhat az MVM: hamarosan kiderül, milyen jogcímen adtak 508 milliót a CÖF-nek

Az adatvédelmi biztos szerint ez igenis közpénz.

Szávay budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy néhány napja kapta meg a NAIH elnökének, Péterfalvi Attilának írásbeli kérdésére küldött válaszát, melyben a hivatal vezetője "alaposan és több szempontból is alátámasztja":

"az MVM közpénzt kezel, ezért a gazdálkodására, a társaság által kezelt pénzeszközök felhasználására vonatkozó információk mind az infótörvény, mind az alaptörvény vonatkozó bekezdései szerint is közérdekű adatnak minősülnek".

Szávay: Az ügyészség falaz a CÖF-nek, ezért bíróságra mennek

Beadványában hangsúlyozta: erős a gyanú, hogy a CÖF ebből a pénzből finanszírozta a Jobbikot lejáratni szándékozó, Vona Gábort Gyurcsány Ferenccel összemosó bohócos plakátkampányát. Erre a célra fordítani az MVM-től kapott közpénzt pedig nyilvánvalóan törvénytelen - írta Szávay pénteki közleményében, hozzátéve, hogy a Fővárosi Főügyészség levele szerint Polt Péterék még arra sem voltak hajlandóak, hogy érdemben kivizsgálják a botrányos ügyet.

Péterfalvi Attila válasza ITT olvasható.

Ebből kifolyólag, amikor az MVM megtagadta, hogy Szávay István információt kapjon arról, mégis milyen jogcímen adott a cég 508 millió forintot a Fidesz kamuciviljeinek, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványának (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány - CÖKA). Ezzel megsértették a képviselő közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogát.

Szávay elmondta:

a hatóság felszólította az MVM-et, hogy 15 napon belül bocsássa a jobbikos képviselő rendelkezésére a CÖKA részére nyújtott támogatással kapcsolatos dokumentumok másolatait.

"Ez azt jelenti, hogy rövid időn belül kiderül: milyen kérvény alapján, kinek a döntésére, milyen körülmények között és milyen elszámolás mellett kapta meg a CÖF ezt az 508 millió forintot"

- szögezte le Szávay, majd hozzátette: a Jobbik biztos benne, hogy a pénz kifizetése törvénytelen volt, a CÖF pedig törvénytelenül járt el, amikor valószínűleg ebből finanszírozta a Vona Gábort és a legerősebb ellenzéki pártot lejáratni hivatott bohócos plakátkampányát.

A Jobbik politikusa hangsúlyozta:

amint megkapja az említett iratokat, nyilvánosságra hozza azokat, amennyiben pedig a Jobbik 2018-ban kormányra kerül, az "összes mutyigyanús" támogatással hasonlóképpen járnak majd el.

Szávay István leszögezte: a Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy

"állami vállatok a kormánypárt céljait szolgáló akciókat finanszírozzanak, mindeni lyen akciót törvénytelennek tartunk".

Záró gondolatként elmondta: a Jobbik véget fog vetni az eddigi gyakorlatnak, és az állami forrásokból csak olyan civil szervezetek támogatnak majd, melyek valóban értékes és társadalmilag hasznos feladatot végeznek.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=5ovF1xUOYbQ]

Az adatvédelmi hatósághoz fordul a Jobbik a CÖF pénzügyeinek tisztázása érdekében

Amint az korábban napvilágra került, a Magyar Villamos Művek (MVM) tavaly év végén 508 millió forinttal támogatta a CÖF alapítványát. Csizmadia Lászlóék azonban a mai napig is titkolják, hogy valójában mire kaptak több mint félmilliárd forintot.