Visszavezethetik a letelepedési kötvényeket

Az Igazságügyi Bizottság mai ülésén a Fidesz újfent lesöpörte azt a jobbikos Alaptörvény-módosító indítványt, mely kizárta volna a migráció minden formáját. Az egyetlen kormányfőjelölttel bíró, számottevő ellenzéki párt javaslata nemcsak a szegény, hanem a gazdag, 300 ezer euróért letelepedési jogot vásárló migránsok bevándorlását is megakadályozta volna.

Mint ismert, Magyarország az úgynevezett kvótapert elveszítette, mely hazánkat arra kötelezte volna, hogy 1294 fő illegális bevándorlót fogadjon be területére. A Fidesz ugyanakkor mélyen hallgat a letelepedési kötvények bizniszéről, mely révén több mint 17 ezer külföldi állampolgár (plusz családtagjaik), köztük a terrorizmus melegágyának számító közel-keleti államok polgárai is már Magyarországon tartózkodhatnak.

Tovább pörög a biznisz: újabb iraki városban árulnak letelepedési kötvényeket

Az iraki Erbil városának egyik plázájában néhány napja nyitott az egyik letelepedésikötvény-forgalmazással megbízott cég vagy partnere új irodát, értesült a Magyar Nemzet. Ahogy arról lapunk beszámolt, a kormányzat a héten arról is döntött, hogy a Seychelle-szigetekre is kiterjeszti a kereskedést. Vajon tényleg kivezetik a sokat kritizált, offshore-hátterű és a bevándorlást államilag szponzoráló letelepedésikötvény-programot?

A Fidesz a jobbikos Alaptörvény-módosító javaslatot annak ellenére nem támogatta a bizottságban, hogy annak zömével maga is egyetért. Vita egyedül a letelepedési kötvények kérdése körül van. Staudt Gábor, az Igazságügyi Bizottság jobbikos tagja ezt úgy értékelte, hogy a haza védelmében fontos intézkedéseket beáldozzák a letelepedési kötvényekből származó pénzek érdekében. Mivel a Jobbik javaslata csupán a jövőre vonatkozóan zárta volna ki a letelepedési kötvények értékesítését, ebből a Jobbik frakcióvezető-helyettese arra következtet, a Fidesz vissza akarja vezetni a Habony-Rogán-érdekkörnek hasznot hozó kötvénybizniszt.

Elbújtak az illetékesek, meg amúgy is késő van

A jobbikos politikus által megfogalmazottakat támasztja alá a Költségvetési Bizottság mai ülése is. Ellenzéki kezdeményezésre ez a plénum is meghallgatta volna a kötvénymutyi kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert, Balogh Lászlót, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. Igazgatóságának elnökét, valamint Barcza Györgyöt, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatóját. Az eredetileg hétfőn 11 órára kiírt, majd később délre, még később fél 1-re tolódott bizottsági ülés végül még ehhez képest is csaknem 10 percet csúszott. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke azt indítványozta, hogy ezt a napirendi pontot ne tárgyalják.

A bizottsági ülésen szót kapott a mától az LMP-frakcióban politizáló Demeter Márta is, aki azt kérte Szűcstől, indokolja meg, miért ne kerülessen sor erre. A kormánypárti képviselő egészen elképesztő indoklással állt elő: 14 perc múlva kezdődik a plenáris ülés, és nincs házelnöki engedély arra, hogy ezalatt ülésezhessen a bizottság. Mesterházy Attila, a bizottság MSZP-s elnöke ekkor hívta fel fideszes kollegája figyelmét arra, hogy a meghívót már pénteken megkapták, az ülés későbbre tolását is a fideszesek kezdeményezték.

A jobbikos Hegedűs Lorántné a bizottsági ülésen felidézte: Varga Mihály miniszter korábban azt mondta, necsak felfüggesztik, hanem ki is vezetik a "migránskötvényeket". A tárcavezető akkor ezt mondta, a gazdaság állapota olyan stabil, hogy nincs szükség erre a konstrukcióra. A 2018-as költségvetést megalapozó törvényjavaslatban azonban nemhogy nem szerepel kivezetést jelentő jogszabály, hanem még pontosították is a kötvényjegyzés szabályait. Úgy vélte, ennek tisztázása érdekében indokolt lenne meghallgatni a bizottság előtt az ellenzék által beidézett négy személyt.

Nem egy szószátyár fiú Varga Mihály

A kormányzati kommunikációt működtető hadigépezet már eddig is produkált kemény és/vagy vicces pillanatokat, ám Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnökének kérdésére adott válaszukat már egy kamaszfiú bőbeszédűségéhez lehet csak viszonyítani: a letelepedési kötvény kivezetésére vonatkozó érdeklődésre ugyanis a Varga Mihály vezette minisztériumnak egy - névelőkkel együtt - 14 szavas közleményben sikerült válaszolnia.

Mesterházy Attila végül azzal zárta le a bizottsági ülést, hogy a négy érintett meghallgatását olyan időpontra kezdeményezik, amikor a Ház nem ülésezik.