"Az Állami Számvevőszék nem tekinthető függetlennek"

Nyikos László, korábbi ÁSZ alelnök szerint a számvevőszék mostani akciója az '50-es éveket idézi. 

Az Állami Számvevőszék az Ügyészséghez fordul (azt amelyiket ugye már lehet fideszesnek nevezni), mivel szerintük a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. A Jobbik ezt cáfolta, a párt jelenleg is együttműködik az Állami Számvevőszékkel, ám az ügyet politikai támadásnak tartja. Mint írják: "az Állami Számvevőszék szándékosan teremt egy olyan helyzetet, amelynek során a kormánypárt kinyújtott kezeként megpróbálhatja ellehetetleníteni a Fidesz egyetlen esélyes ellenzéki kihívóját".

Rendőrök fogadták a Jobbikot az Állami Számvevőszéknél

"Csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével"- mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.A frakcióvezető elmondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel.

Megkerestük Nyikos Lászlót, az Állami Számvevőszék korábbi alelnökét (a volt jobbikos országgyűlési képviselő jelenleg az MNB felügyelő bizottságának jobbikos delegáltja), aki szerint a szervezet bár hivatalosan az Országggyűlés alá tartozik, valójában a Fidesz-KDNP pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, hiszen a róla szóló - szakmai szempontból rendkívül gyenge minőségű - törvény nem konszenzussal, született, hanem a Rogán-Domokos tandemnek köszönhetően a kormánypártok kétharmadával  fogadták el (az ÁSZ-ról szóló törvényt egyik ellenzéki párt sem szavazta meg).

Nyikos szerint következésképpen a Számvevőszék a jelenlegi időszakban nem tekinthető függetlennek sem a kormányszövetségtől, sem a kormánytól, ráadásul a szervezet vezetője a Fidesz frakciójából ült át az elnöki székbe. Ráadásul a pártok gazdálkodásának ellenőrzése általában nem feladata a számvevőszékeknek, ez 1989-ben a rendszerváltás bonyolult viszonyai miatt került a törvénybe. 

A szakértő szerint ráadásul nincs arra példa, hogy az ÁSZ folyó évben vizsgálódjon (2017 január - június közötti félévről van szó), a szervezet korábban kétévente ellenőrizte a pártok gazdálkodását. A hatályos törvény szerint az ellenőrzés gyakoriságát ugyanakkor a szervezet elnöke határozhatja meg, magyarul megteheti ezt. Nyikos emlékeztetett arra is: az elmúlt évtizedekben többször is politikai nyomás alá helyezték az ÁSZ-t, de ezeket az sikerrel hárította. Emlékeztetett: az ÁSZ csak a megfelelőségi ellenőrzést (compliance audit, a nemzetközi szakmai standardok közül csak az egyiket) alkalmazza, ráadásul azt is önkényesen. Éppen ezért, miután a jogszabályokat, törvényeket a kormánypártok hozzák, a megfelelőségi ellenőrzés törvénytelenséget, szabálytalanságot rájuk vonatkozóan ritkán (akkor is csak alacsonyabb szinten) tár fel.

Nyikos lesújtó véleményt fogalmazott meg lapunknak az ÁSZ hazai és nemzetköi megítéléséről is: szerinte 

"az ÁSZ szakmai reputációja nemzetközi viszonylatban hiányzik, nem érzékelhető, láthatatlan, idehaza pedig egyre amortizálódik, a közpénzekkel, közvagyonnal való szigorú elszámoltatáshoz, a korrupció letöréséhez az ÁSZ nem tud (nem akar) mérhető módon hozzájárulni, tevékenységének társadalmi hasznát (évi 8-9 milliárd forint elköltése ellenére) nem tudja prezentálni"

Emlékeztetett: legfontosabb feladata, a kormány (és annak szervei) gazdálkodásának érdemi ellenőrzése (vagyis a pénzügyi beszámolóik auditálása) helyett a Számveszőszék elnöke - a kormány apologétájává szegődve - inkább méltatja  annak gazdaságpolitikai sikereit - emlékeztetett Domokos László Kossuth rádiónak adott mai interjújára), amivel szerinte azt sugallja, hogy fogalma sincs a független pénzügyi ellenőrzés céljáról, mibenlétéről.

"Az ÁSZ szóban forgó akciója az ötvenes évek hírhedt  Állami Ellenőrzési Központjának felfogásához hasonlít, ami az ellenőrzöttet ellenfélnek, ellenségnek tekintette, és célja a félelemkeltés, a minden áron való hibakeresés volt."

- mondta lapunknak Nyikos László.