Tisztázzuk végre: az e-mail címekben nincs különbség kis- és nagybetű között!

Mindegyik kisbetűvel? - még mindig gyakran elhangzik ez a kérdés, amikor ügyintézés céljából meg kell adnunk e-mail fiókunk címét. Pedig teljesen mindegy, hogyan írjuk, és ezt itt az ideje tisztáznunk is.

Egyeseknek közhelynek tűnhet, hogy arról beszélünk, számít-e a kisbetű egy címben, vagy sem. Pedig bizonyára legtöbben találkoztunk már olyan emberrel, aki visszakérdezett, hogy az e-mail címünket hogyan írjuk, főleg akkor, ha abban saját nevünk is szerepel.

A válasz: nem, nem számít. Mindegyik kicsi.

Vagy mindegyik nagy, vagy keverhetjük is, hiszen pont az a lényeg, hogy mindegy. A rendszer mindet kicsivel fogja érzékelni akkor is, ha másképp írjuk.

Mindenesetre megkérdeztük a világ első számú levelezőrendszerét, a Gmail-t üzemeltető Google-t, hogy erősítsék meg feltevésünket. Ez meg is történt, a Google munkatársa is úgy tájékoztattott minket, hogy a Gmail címek nem tesznek különbséget a kis- es nagybetűk között. Sőt, még egy olyan dologra is felhívták a figyelmünket, amit már a magukat haladó felhasználóknak tartóknak is csak egy része tud: a Gmail (ez nem minden szolgáltatóra vonatkozik!) még a pontok között sem tesz különbséget, tehát

  • a proba.janos123 [at] gmail.com ugyanaz a cím,
  • mint a probajanos123 [at] gmail.com,
  • vagy a p.r.o.b.a.j.a.n.o.s.1.2.3 [at] gmail.com.

Sőt, a kettőt ötvözve eljutunk odáig, hogy a

Elhinné ezt nekünk zárás előtt tíz perccel egy fáradt NAV-ügyintéző? Inkább ne próbálja ki, jobb a békesség. Még egyszer jelezzük, hogy ez nem mindenhol van így, de a Gmail-nél biztosan igen.

A hazai emailcímek másik nagy táborát a freemailesek jelentik. Azért, hogy szemléltetni tudjuk a kis- és nagybetűk egyezőségét, regisztráltunk egy címet, amiben nagybetűk is szerepelnek. Így nézett ki:

Az „EmAiLpRoBa123456789 [at] freemail.hu” címünkre belépve már a belső felületen is látszódott, hogy mindegyik karaktert kisbetűvel mutatja számunkra a felület, de azért, hogy tényleg kipróbáljuk a címet, küldtem róla magamnak egy levelet.

Látható, hogy „feladó” címe tényleg kisbetűkből állt (a Freemailen a pontok is számítanak):

Tehát tisztázzuk egyszer s mindenkorra: e-mail címet mindig kisbetűvel írunk, de azt is csak azért, mert úgy a legegyszerűbb.

Arra nehéz választ találni, hogy a kis- és nagybetűk közti különbségtétel víziója honnan indult, és miért terjedt el. Legnagyobb valószínűség szerint a jelszavakkal való keverésről van szó, mert a biztonsági kulcsoknál tényleg számít az írásmód, hiszen pont az a lényegük, hogy minél bonyolultabbak legyenek.

De a címeknél nem ez a célunk, hanem az, hogy a lehető legkevesebb legyen a félreértés, tévedés, vagy akár a szándékos félrevezetés (gondoljunk csak bele, mennyi galibát okozhatna, hogy a nagy i-betű és a kis l-betű sok betűtípusban ugyanannak a karakternek tűnik). A szolgáltatók ezért megóvnak bennünket attól, hogy ilyen dolgok miatt menjenek rossz helyre a leveleink, és akárhogyan írjuk be a címet, az kisbetűre lesz alakítva.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.