Somogyi: két éven át készítették elő a kampányguru és a Fidesz találkozóját

Az üzletember most már tüntetést is szervez Orbán ellen.

Somogyi Péter azt mondta, a Magyar Telekom nem cáfolta érdemben azokat, amiket ő a Magyar Nemzetnek mondott. Az üzletember a lapnak arról beszélt, hogy a Telekom rajta keresztül szervezett meg 2009-ben a Fidesz prominenseinek egy találkozót Barack Obama amerikai elnök tanácsadójával, David Plouffe-el a budapesti Kempinski Hotelben.

Elmondása szerint Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója személyesen kérte meg, hogy az ő cégén keresztül szervezzék meg az előadást, mert ilyet a multicég korrupcióellenes szabályzata nem engedett volna meg.

A Magyar Telekom a botrányt követően közleményt adott ki, melyben többek között tagadták, hogy a Mattheisen és Somogyi egyáltalán találkoztak volna. Az Alfahírnek viszont Somogyi Péter továbbra is állítja, hogy a vezérigazgató kérte meg a szervezésre, méghozzá személyesen. Azt is mondta, hogy a 2009. december 1-jén tartott előadást mintegy két éven keresztül készítették elő. Hozzátette, hogy 2008-ban és 2009-ben is meghívták őt a hungaroringes Formula 1-es futamra, ezeknek a találkozóknak egyeztető szerepeik lehettek.

Rogán ködösített

Rogán Antal egyébként az esemény másnapján, 2009. december 2-án a TV2 reggeli Mokka című műsorbán beszélt erről a rendezvényről, méghozzá úgy, mint David Plouffe vendéglátója. Az azóta miniszterré váló fideszes politikus akkor elmondta, hogy egy köztes szervező cég (tehát Somogyiék) hozta tető alá a találkozót, a finanszírozás kapcsán viszont homályosan arra utalt, hogy hazai multicégek képviselői fizették ki a kampányguru díját.

Ezt pénzt viszont, ami összesen, az utaztatással együtt mintegy 13,3 millió forintot tett ki, Somogyi szerint a Telekom egyedül az ő cégével fizettette ki, majd ezt több megbízási szerződésen keresztül részletekben visszaadta neki. Eszerint pedig a Telekom állta a költségeket, és Somogyi szerint ez egyfajta ajándék volt a már láthatóan kormányra készülő Fidesznek, megágyazva a későbbi jó kapcsolatoknak. Talán ettől függetlenül, de végül a Magyar Kormány és a Magyar Telekom Nyrt. között 2014 februárjában partnerségi együttműködési megállapodás született.

A szervezés kapcsán kérdéseket felvető, a modern politikai kampányokról szóló előadáson részt vett Rogán Antal, Habony Árpád, Andy Vajna, Szijjártó Péter, Kubatov Gábor, Nyitrai Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fellegi Tamás és Gyürk András is.

Rogán Antal 100 százalékban visszaigazolja azt, amit én most mondok, a Telekom pedig egy olyan dolgot cáfolt, amit senki nem is állított – összegzett ezzel kapcsolatban Somogyi.

A telekommunikációs cég közleményében bejelentette azt is, hogy perelni fog: ezzel kapcsolatban az üzletember úgy reagált, természetesen számít arra, hogy a Magyar Nemzeten kívül őt is perbe fogja majd a multicég, de mint fogalmazott, „betelt a pohár”, mert a magyar emberek már azon a szinten vannak, hogy ha normalitásra vágynak, akkor elhagyják Magyarországot, ez pedig „abszurd egy uniós országban”.

A Magyar Telekom az alábbi levelet juttatta el hozzánk

A Magyar Nemzetben ma megjelent, valótlan állításokat tartalmazó írásra a Telekom az alábbi választ adja: David Plouffe az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként 2009. december 1-én egy budapesti konferencián tartott előadást, amelyet a Magyar Telekom az akkor legnagyobb hazai közösségi portál, az IWIW tulajdonosaként szponzorált.

Az esemény tehát, amelyet a Magyar Nemzet titkos megállapodás eredményének mutat be, a Telekom által nyilvánosan szponzorált esemény volt, amely semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, releváns szakmai rendezvényként megfelelt a cég szponzorációs gyakorlatának.

A Telekom egyben azt is cáfolja, hogy a cikkben említett beszélgetés Somogyi Péter és a Magyar Telekom vezérigazgatója között megtörtént volna, vagy a cég vezérigazgatója bármikor, bármilyen szívességet kért volna Somogyi Pétertől.

Másfelől emlékeztetnénk, hogy pont 2010-től érte el a távközlési szektort az a különadó, amelynek eredményeként a Magyar Telekom 2010-től évente csaknem 30 milliárd forint különadót kényszerült fizetni, piaci pozíciójánál fogva az ágazati különadó a legnagyobb mértékben a Telekomot érintette. Teljesen alaptalan tehát az az állítás, miszerint a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett, politikai támogatást kapott volna a 2010-es választásokat követően.

Minden alapot nélkülöz az az állítás is, hogy a Telekom szélessávú fejlesztéseit a kormány 80 milliárd forinttal támogatja, ezzel szemben: A Kormány a 2014-2020 időszakban az európai uniós támogatások felhasználásának rendjéről szóló Kormányrendeletben megnevezett Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében biztosít vissza nem térítendő támogatást a vállalkozások számára.

A nyertes pályázatok után a Magyar Telekom Nyrt. által az elmaradott és a versenypiac által el nem látott területeken történő fejlesztéshez felhasználható támogatás összege 11,5 Mrd Ft. Ezek a számok azt mutatják, hogy a Magyar Telekom átlátható pályáztatás során és piaci részesedésénél kisebb mértékben nyert el támogatást. A Telekom az írással kapcsolatban megteszi a szükséges jogi lépéseket. Kérjük, hogy a témakört a fenti tényekre figyelemmel kezeljék.

Üdvözlettel: Magyar Telekom, Kommunikációs igazgatóság

Úgy látja, a külföldre menekült magyarok addig vissza sem akarnak majd jönni Magyarországra, míg „csak közszolgának mehetnek el, aki befoghatja a száját”, vagy vállalkozásba foghatnak egy olyan betarthatatlan jogszabályi környezetben, ahol „előbb-utóbb úgyis meg kell egyet-kettőt sérteni, majd cinkosként kell hallgatni”.

„Az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy ők végezhessék a piszkos ügyeiket, és abba ne szólhasson bele senki”

- fogalmazott.

„Egy dologban biztosan Európa-bajnokok vagyunk, és ez a korrupció” - jegyezte meg lapunknak Somogyi Péter, aki szerint a kormány nem tehet egyenlőségjelet saját maga és a magyarok közé, mert ők csak egy „szűk klikk, néhány száz, néhány ezer ember, aki rendkívül jól él”. Szerinte az uniós pénzeket is ebben a szűk körben osztják le: míg ott százmilliárdok mozognak, addig a körön kívülieknek szinte nem is juthat belőlük.

„Abban reménykedünk, hogy ha egy-két komolyabb korrupciós ügy előjön, akkor bátorságra kapnak az emberek, előlépnek további ügyek felderítésével is. Ez máshogy nem fog menni”.

- mondta. A közelgő brüsszeli tüntetésével kapcsolatban megtudtuk, hogy szándékosan október 19-re tervezték a, amikor uniós csúcstalálkozó lesz. A tiltakozást a rendőrség engedélyezte, így a politikusok bevonulása alatt 13 és 15 óra között az Európai Tanács székházával szemben, szabályosan zajlik majd a demonstráció. Ezt egyébként Somogyi a külföldön dolgozó magyarokat megcélzó új pártjával, az Európai Alternatíva Párttal szervezi az „Orbáni korrupció ellen”.