A gazdagok kiváltsága a felsőoktatás

Az ösztöndíjak tízszeresébe kerülnek az albérletek.

Farkas Gergely jobbikos honatya hétfőn a Parlamentben beszélt arról, hogy tíz éve egyik kormány sem emelte a hallgatói ösztöndíjakat, miközben a megélhetéshez szükséges kiadások jelentős mértékben növekedtek.

Ez jelentősen kihat a felsőoktatásban részvevők társadalmi összetételére, ugyanis csak a kiváltságosaknak van lehetőségük tovább tanulni, se a szorgalom, se a tudás nem számít.

Farkas szerint felháborító, hogy 4,8-as átlagra csupán 8 ezer forint jár.

Hiába nyújtott be a Jobbik módosító javaslatot, annak érdekében, hogy emeljék az ösztöndíjakat, a kormánypártok leszavazták. Pedig a 6-12 ezer forintos ösztöndíj messze elmarad az albérletáraktól, és akkor még nem is beszéltünk a megélhetés költségeiről. Aki nem olyan szerencsés, hogy megszerezze a kevés kollégiumi férőhelyek valamelyikét, az kénytelen az elszabadult albérletpiacon keresgélni, ahol egy szoba alsó hangon 50-70 ezer forint. Ötszöröse, tízszerese az ösztöndíjaknak.

A jobbikos képviselő szerint a magas albérletárak, tanulmányi és közlekedési költségek miatt strukturális reformra lenne szükség és legalább 40 százalékkal emelni kellene a juttatásokat.

A HÖOK és a Jobbik által támogatott tervezet 12 milliárd forintos többletkiadást jelentene az államnak, ami a teljes költségvetés mindössze hat ezreléke, úgyhogy csak kormányzati akarat kellene a megvalósításhoz.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára erre azzal válaszolt, hogy egyes területeken emelték az ösztöndíjakat és hogy hét év kormányzás után eljutottak odáig, hogy egyeztetéseket kezdeményezzenek a HÖOK-kal.