Papíron egyre több a jogkövető taxis

Több mint 1200 autóból mindössze 98 esetben büntettek. Hogy ez jó, vagy rossz, még nem tudni.

Csaknem 1250 járművet ellenőriztek az idegenforgalmi főszezonban tartott fokozott akcióban a közlekedési hatóság szakemberei. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a taxishiénák végleges kiszűrése érdekében a bevált gyakorlat folytatását tervezi.

A szabályszegő taxisok nemcsak az utasokat csapják be, hanem a Budapestre érkező turisták megkárosításával az ország hírnevének is ártanak - olvasható a NFM közleményében. 

A minisztérium tájékoztatása szerint a fővárosban egyszerre több egység dolgozott, elsősorban a nemzetközi pályaudvarok környékén, a belváros forgalmasabb pontjain. A Budapest Liszt Ferenc repülőtér be- és kihajtójánál a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság támogatásával tartottak kitereléses ellenőrzéseket. Több hatóság együttműködésében próbavásárlásokkal tárták fel a visszaéléseket.

Az ellenőrök 2017. június közepe és szeptember vége között közlekedési hatósági jogkörben

98 esetben jártak el, 11 jármű rendszámát vonták be, és több mint 41 millió forint bírságot szabtak ki.

A leggyakoribb jogsértésnek a személygépkocsis személyszállítási engedély 600 ezer forintos bírsággal szankcionált hiánya bizonyult. 

Amennyiben a hatósági ellenőrzés valóban hatékony - és nem csak arról van szó, hogy a hiénák visszahúzódtak a vadászterületükről - akkor jelentős javulás tapasztalható a fővárosban. 

A BKK tavaszi, tehát főszezon előtti ellenőrzése során ugyanis kiderült, hogy az már az első negyedévben 654-re rúgott a taxisok által elkövetett és persze feltárt jogsértések száma: legtöbbször a taxióra pörgetése vagy a nyugta- vagy számlaadás "elfelejtése" állt a háttérben, de volt példa arra is, hogy az ellenőrzött "taxisnak" még engedélye sem volt.

A közlekedési társaság augusztusi közleménye szerint az utóbbi egy évben 3300 ellenőrzésből 2400 esetben tapasztaltak jogsértést, a nyár végéig pedig több mint 200 alkalommal tagadták meg az ellenőrzést.

Elképesztő! Három ellenőrzött taxisból kettő még mindig megbukik valamin

A BKK munkatársai havonta 250-300 alkalommal ellenőrzik a fővárosi taxisokat, vagyis az ellenőrzöttek kétharmada fönnakad a rostán. A lap cikke szerint a problémák a régiek: még mindig sokan pörgetik a taxiórát, és a sokan "megfeledkeznek" a nyugta- vagy számlaadásról, de volt példa arra is, hogy az ellenőrzött taxisnak nem volt engedélye.

És ez még kismiska ahhoz képest, hogy mit műveltek a hiénák a fesztiválszezonban. Például a Balaton Soundon: ott a Zamárdi-Siófok 10 kilométeres távolság 70 euróba került, a Zamárdi-Szabadifürdő 20 kilométere pedig 54 ezer forint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mindenesetre a mostani vizsgálat "kedvező tapasztalatai" birtokában újabb kiemelt akciósorozatot tervez a társhatóságokkal együttműködve budapesti helyszíneken. A taxi szolgáltatók komplex ellenőrzésének középpontjában az elszámolással kapcsolatos mulasztások, a túlszámlázás, a jogosulatlan fuvarozás visszaszorítása áll majd - olvasható a közleményben. 

Vagyis - tehetjük hozzá rosszmájúan - az is felkészülhet az ellenőrzésekre, akinek eddig nem sikerült.