Nincs tartaléka a magyaroknak

Ha beüt a krach, egy hónapig sem tudják fenntartani életszínvonalukat.

A magyarok majdnem háromnegyede él egyik napról a másikra és csupán 1,2 százalék azoknak az aránya, akik egy évnél hosszabb idő alatt sem roppannának össze, amennyiben elesnek rendszeres bevételüktől.

A kutatás kitért a különböző szociális juttatásokra is. E szerint a családi pótlékot 60 százalék kevesli, míg a családi adókedvezményt a megkérdezettek kétharmada nem tartja elegendőnek. A kismamák munkaerőpiacra való visszatérésére hozott intézkedések sem felelnek meg a válaszadók 43 szálékának.

A segélyeket 63 százalék tartja kevésnek és jellemzően a többgyerekes családban élő szülők adtak kritikusabb válaszokat a kérdésekre.

A megkérdezettek hatvan százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországon nem lehet eltartani egy háromgyermekes családot két keresetből.

A nyugdíjrendszerrel szemben a legkritikusabb a lakosság. Több mint 73 százalék igazságtalannak véli, ami nem biztosít tisztességes megélhetést a nyugdíjasok számára.

Nem csoda, hogy a politikusok után a nyugdíjrendszerben bízunk a legkevésbé. Leginkább pedig a privát szféránkban élőket és a tűzoltókat értékeljük.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államkutatási és Fejlesztési Intézetben készült elemzés adatait a kormányközeli Nézőpont csoporthoz tartozó Kutatópont Kft. rögzítette.