Gyurcsány nekitámadt az LMP-nek a súlytalan miniszterelnök-jelöltek vitájában

A műsorban, amelyben hárompárti ellenzéki vitát tartottak Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökének részvételével.

Gyurcsány Ferenc a Fidesz leváltásának forgatókönyvéről egyebek mellett azt mondta:

az LMP-nek "elhanyagolható" esélye van akár csak egy választókörzetben is győzni; ráadásul már 2014-ben is elvesztettek 11 körzetet, amely nyerhető lett volna, ha az LMP együttműködik.

Szél Bernadett úgy válaszolt:

Gyurcsány Ferenc a legnagyobb akadálya a kormányváltásnak, mivel bukott kormányzás fűződik a nevéhez, személyes felelőssége van abban, ahogy Orbán Viktor hatalomra tudott kerülni, és nagyon sokan emlékeznek még az Orbán Viktor kormányra kerülését megelőző nyolc évre is.

A DK elnöke úgy fogalmazott, hogy Szél Bernadett tavaly Tusnádfürdőn Kósa Lajossal "egymás szavába vágva sorosozott", valamint ő és az LMP "a Fidesszel és a Jobbikkal működött együtt" például az alkotmánybíró-választásban, ezért nem hiteles, ha korszakváltásról beszél.

Hozzátette: az LMP "hirtelen fölfedezte magában a Fidesz-ellenességét", és keresi a helyét a baloldalon.

Szél Bernadett azt válaszolta: megérti, hogy Gyurcsány Ferencnek szitokszó a korszakváltás, mert irritálja, hogy az LMP az elmúlt 27 év meghaladásáról beszél. Kitért arra is, hogy a DK elnöke "kollaboránsnak nevezte" őket, amikor azért küzdöttek, hogy az Alkotmánybíróságban olyan bírák is legyenek, akik próbálnak a jogállamnak érvényt szerezni.

Karácsony Gergely többek között arról beszélt:

bár valószínűleg sok vitája lenne Gyurcsány Ferenccel, de együtt tudnak működni.

Mindhárom politikus elzárkózott a Jobbikkal való választási együttműködéstől.