A New Yorki-i gázolás miatt Trump szigorúbb határellenőrzést akar

Az amerikai elnök szerint a politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben.

Donald Trump azután tette közzé mikroblog-bejegyzését, miután John Kelly kabinetfőnök részletes tájékoztatást a gázolásos támadásról, amelyben nyolcan meghaltak, tizenegyen megsérültek.

Trump bejegyzésében azt írta: "elég volt!". A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben. Ebben "egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról" írt. Trump kedden a késő esti órákban szintén egy Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

"A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben"

- írta az elnök.

Elaine Duke, a belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója szintén terrortámadásról beszélt, s emlékeztetett arra, hogy Európában és szerte a világban hasonló jellegű támadásoknak lehetett tanúja a világ.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója egy keddi sajtóértekezleten ugyanakkor kijelentette:

„Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni.”

Az elkövetőről közben az amerikai sajtó újabb részleteket osztott meg. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi, Sayfullo Saipov a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta - a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében - már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették. A CNN hírtévé úgy értesült: a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. Saipovról az AP azt írta: teherautó-, majd Uber-sofőrként dolgozott.