Így szervezkedhetnek a tálibok, ezért blokkolják az üzenetküldő alkalmazásokat

Az afgán távközlési hatóság (ATRA) felszólította az ország internetszolgáltatóit, hogy blokkolják hálózataikon a WhatsApp és a Telegram üzenetküldő alkalmazások használatát, de a Reuters hírügynökség szombati jelentése szerint nem biztos, hogy eleget tettek az utasításnak.

Az alkalmazásokat békés célra, tehát az egymással történő kommunikálásra használó emberek vélhetően nem rajonganak az ötletért, a szélsőséges csoportok viszont talán némi nehézségbe ütköznének az applikációk blokkolásával.

Az ATRA felszólító levele gyorsan terjedni kezdett az afgán közösségi médiában. A november 1-jén kelt dokumentum szerint a szolgáltatóknak haladéktalanul 20 napra lehetetlenné kell tenniük a két applikáció használatát. Ennek ellenére a Reuters azt írja, hogy a két alkalmazás az állami és magánkézben lévő mobilhálózatokon is hibátlanul működött egész héten, és jelenleg is használhatók.

Sajtójelentések meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a titkosított üzenetek küldésére alkalmas appok használatának letiltását az afgán elhárítás, a Nemzetbiztosági Igazgatóság kezdeményezte, hogy megnehezítse a tálibok és egyéb szélsőséges csoportok bizalmas kommunikációját.

A mobilkommunikáció elterjesztése az egyik legnagyobb sikertörténet Afganisztánban, mióta amerikai beavatkozással eltávolították a hatalomból az országot 1996 és 2001 között irányító, szélsőséges tálibokat. Idővel a titkosított kommunikációt lehetővé tévő alkalmazások, a Viber, a WhatsApp és a Telegram is elterjedtek, ami viszont azzal jár, hogy a szélsőségesek is élhetnek az alkalmazások kínálta lehetőségekkel.

Az afgán hatóságok lépése érthető, miszerint igyekeznek minden lehetséges kommunikációs csatornát kiszűrni, ahol a szélsőségesek szervezhetik akcióikat. Ugyanakkor a terroristák és nemzetbiztonságok közötti harcra is jellemző, hogy a szélsőséges csoportok a hatóságok előtt járnak egy lépéssel. Emlékezetes például, hogy a párizsi merényletek megtervezésénél a terroristák játékkonzolokon keresztül kommunikáltak egymással. 

Forrás
MTI nyomán