Putyin és Trump nagyon egy hullámhosszra kerültek Vietnamban

Putyin szerint Trump "kellemes" ember, Trump szerint Putyin őszinte. 

Oroszország kész új fejezetet nyitni az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatában, és baráti viszonyt ápolni vele, de rendezni kell a biztonságot érintő régi problémákat, amelyek elsősorban a stratégiai támadófegyverek csökkentéséről és korlátozásáról szóló egyezményekre, illetve a közepes és kis hatótávolságú rakétákra vonatkoznak - jelentette ki Vlagyimir Putyin szombaton a vietnami Danangban.

Az orosz elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak vietnami csúcstalálkozója befejeztével tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. 
 
Az APEC-csúcs előtt olyan találgatások láttak napvilágot, hogy Putyin és amerikai kollégája, Donald Trump esetleg tárgyalóasztalhoz ül egymással, de erre nem került sor, csak röviden szót váltottak egymással a rendezvény alkalmával. Vlagyimir Putyin protokollbeli nehézségekkel és programjuk összeegyeztethetetlenségével indokolta azt, hogy nem tárgyalhatott Trumppal, de mint mondta, "ez nem borzasztó dolog". Az orosz elnök szerint lenne miről tárgyalniuk, kezdve a biztonságtól egészen a gazdasági együttműködésig, amely jelenleg "szinte a nullán van". Míg korábban - mondta - a két ország áruforgalma alig volt 28 milliárd dollár, most húszra csökkent. 

Putyin és Trump szombaton a csúcstalálkozó helyszínén, Danangban kiadott egy, a szíriai válságnak szentelt nyilatkozatot, amelyben úgy foglaltak állást, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Megerősítették a Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettséget, felszólították a szíriai konfliktusban érintetteket, hogy tevékenyen vegyenek részt a válság rendezését szolgáló genfi politikai folyamatban. Megállapodtak abban, hogy az amerikai és az orosz haderő biztonsága, illetve az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló partnerek közötti veszélyes incidensek elkerülése végett támogatják a már működő katonai kommunikációs csatornák használatát, és folytatják ezeket az erőfeszítéseket egészen a terrorszervezet végleges szétzúzásáig. 

A szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása

Trump és Putyin ismét megerősítette Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettségét, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban. Mindketten felszólították a szíriai konfliktusban érintetteket, hogy tevékenyen vegyenek részt a válság rendezését szolgáló genfi politikai folyamatban, támogassák a sikerét szolgáló erőfeszítéseket.

Putyin rendkívül fontosnak nevezte a szíriai válságnak szentelt nyilatkozatot, mert "aláhúz néhány teljesen elvi kérdést". Szerinte

"a dokumentum lényegi tényező lesz a szíriai rendezésben".

Nyilvánvalónak nevezte azt, hogy lassan véget érnek a szíriai terrorista gócpontok felszámolására irányuló hadműveletek, és most az a legfontosabb, hogy megerősítsék az úgynevezett deeszkalációs övezetekkel összefüggő megállapodásokat, érvényt szerezzenek a tűzszünetnek, és megteremtsék a politikai folyamat kezdetének feltételeit.

Távozva az APEC-csúcsról Donald Trump az mondta újságíróknak az elnöki repülőgépen, hogy a szíriai nyilatkozatról "nagyon gyorsan megállapodtak". Úgy fogalmazott, hogy

"a dokumentum rengeteg életet fog megmenteni".

Az orosz elnök a szólásszabadság elleni támadásnak nevezte az orosz média elleni amerikai hatósági intézkedéseket, és megfelelő válaszlépéseket ígért. Badarságnak nevezte a sajtóhíreket rokonai állítólagos kapcsolatáról az amerikai kormányzattal. A folytatódó amerikai belpolitikai csatározások számlájára írta a híreket Trump egykori kampányfőnöke, Paul Manafort oroszországi kapcsolatairól.

"Ez egyszerűen pusztán fecsegés"

- mondta Putyin, aki szerint az ilyen hírek terjesztői így akarnak fogást találni a hivatalban lévő amerikai elnökön. 

Újságírók arról is kérdezték Putyint, hogy megtapasztalta-e Trump legendás "intenzív kézfogását" (amivel sokat foglalkozott a nap folyamán a moszkvai média). Putyin azt mondta, hogy kevéssé ismeri az amerikai elnököt és szokásait, de a legmesszebbmenőkig korrekten és jóindulatúan viselkedett. Szerinte az amerikai elnök

"jól nevelt és kellemes az érintkezésben és a közös munkában".

Újságírók arról kérdezték Donald Trumpot az Air Force One fedélzetén a vietnami fővárosba, Hanoiba tartva, hogy szóba került-e az állítólagos orosz beavatkozás ügye az amerikai elnökválasztási kampányba.

"Ő (Putyin) azt mondta, hogy nem avatkozott be"

- válaszolta Trump, s hozzátette: hisz abban, hogy

ha Putyin mond valamit, akkor azt úgy is gondolja.

Az amerikai elnök szerint nagyon fontos jó kapcsolatokat ápolni Oroszországgal, példának okáért Moszkva segíthet megoldást találni az észak-koreai problémára.