Mire ment el több mint 50 millió forint október 23-án?

A kormánypárti rendezvényen volt csak balhé.

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából a Jobbik a Corvin közben emlékezett, ahonnan a József körút - Baross utca - Szentkirályi utca útvonalon a Bródy Sándor utcába érkeztek a résztvevők, ahol a Magyar Rádió épülete előtt a Jobbik IT tartotta meg az ünnepi rendezvényét.

Sem a Corvin közben, sem a vonulás során, sem a Magyar Rádió épülete előtt rendbontás nem történt. A BRFK-nak a biztosítás során mégis 3 millió 503 ezer forint többletkiadása keletkezett, míg a Készenléti Rendőrség munkatársait 7 millió 747 ezer adóforintból vezényelték ki - tudta meg portálunk.

A BRFK a Corvin közben 3 ideiglenes telepítésű kamerát használt, a Bródy Sándor utcában pedig 2 db kamerával felszerelt járművel pásztázta a méltóságteljes megemlékezésen résztvevőket, kép- és hangfelvételeket készítve a békés megemlékezőkről.

Rég volt, talán igaz sem volt

A Terror Háza Múzeum előtt tartott központi megemlékezéssel kapcsolatban Papp Károly r. altábornagy Sneider Tamás adatkérésére adott válasza szerint egy kisebb incidens miatt - egy férfi a miniszterelnöki beszéd ideje alatt zsebkéssel próbált bejutni a rendezvény területére - kellett intézkednie a rendőrségnek. Az országos rendőrfőkapitány tájékoztatásából kimaradt az a nagyobb incidens, amelynek egyik elszenvedője kamerák kereszttüzében egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a rendezvény helyszínéről "kiütötték" őket.

Az Index szerint "egyszerre vicces és szomorú minden másodperce annak, ami az Orbán-beszéd után történt az Oktogonon", a 24.hu beszámolójában pedig egy csoport odébb tessékelését említi, hozzátéve, hogy "ott volt dulakodás, verekedés".

A sajtó megörökítette azt is, hogy az egyik idősebb Orbán fanatikus miközben eltakarta az egyik kamera lencséjét, arról beszélt, hogy 70 éves, de akkorát ad, hogy leszáll az eseményekről tudósító újságíró feje.

A kormányközeli Pesti Srácok szerint beszámolója szerint "a biztonságiaknak kellett kiszorítaniuk a zavart tüntetőket az ünneplő tömegből, amely harapás, csípés és rúgás után begőzölt zombihordává változott", ám a rendőrök - ugyancsak a Pesti Srácok beszámolója szerint - csak ezt követően érezték úgy, hogy ideje közbeavatkozniuk.

Úgy tűnik, az október 23-i kormányzati rendezvényt kísérő rendzavarásokról nem értesült az országos rendőrfőkapitány, ennek fényében különösen érthetetlen, hogy mire ment el a biztosítással összefüggésben 50 millió 117 ezer forint, ami ráadásul nem is tartalmazza a Valton Security részére leszámlázott díjakat. Utóbbi cég - amelynek vezetője Rogán Antallal ápol baráti kapcsolatot - minden bizonnyal sokmilliós bevételre tett szert - fejtette ki Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke.

K.P.