2017. 11. 22. 07:30
MTI

Egyre több politikust vádolnak szexuális erőszakkal az Egyesült Államokban

John Konyers képviselő személyében újabb demokrata párti politikust vádolnak szexuális visszaélésekkel az Egyesült Államokban, eközben Donald Trump amerikai elnök kedden védelmébe vette a szexuális zaklatással vádolt Roy Moore alabamai republikánus szenátorjelöltet.

A 88 éves politikus a kongresszus egyik legprominensebb afroamerikai képviselője, akiről a BuzzFeed internetes hírportál keddre virradóra hozta nyilvánosságra a szexuális zaklatásról szóló vádakat. A New York-i hírportál közölte: Konyers közpénzből finanszírozta az egyik munkatársnőjének szexuális zaklatás miatt kifizetett kártérítést.

A BuzzFeed szerint az idős politikus évtizedeken keresztül "folytatólagosan szexuális ajánlatokat tett női munkatársainak, nemi aktusokat szorgalmazott, arra kérte őket, hogy hozzanak neki más nőket, akikkel - ha voltak - feltételezhetően szintén szexuális kapcsolatot létesített".

A demokrata párti politikus, akit 1964-ben választották meg először szövetségi képviselőnek, a BuzzFeed birtokába került dokumentumok szerint rendszeresen kongresszusi anyagi forrásokat használt fel nők Washingtonba utaztatásához. A nőket vagy a lakására, vagy egy szállodába vitette.

Konyers irodája először nem reagált a vádakra, a demokraták sem tettek közzé nyilatkozatot, Paul Ryan házelnök viszont közleményt adott ki, amelyben "rendkívül zavarba ejtőnek" nevezte a nyilvánosságra került információkat.

Kedden délután a képviselő felemás nyilatkozatokat tett. Először tagadta a vádakat, majd később közleményt adott ki, amelyben azt elismerte, hogy 2015-ben 27 ezer dollárt fizetett az egyik munkatársnőjének hallgatásáért cserében. Viszont a többi vádat kategorikusan tagadta.

Roy Moore szenátorjelölt  is "teljes mértékben" cáfolta az ellene felhozott vádakat, miszerint 40 évvel ezelőtt fiatalkorú lányokat zaklatott volna. Trump hozzátette: egyébként is annak örülne, ha a december 14-én tartandó pótválasztást Moore nyerné, mert

"nincs szükségünk egy liberális emberre, egy demokratára".

Trump ezzel Roy Moore vetélytársára, a demokrata párti színekben induló Doug Jonesra utalt.

A 70 éves Roy Moore-t eddig hét nő vádolta meg, azt állítva, hogy több évtizeddel ezelőtt zaklatta őket. A politikus mindig következetesen cáfolta a vádakat, kitartva amellett, hogy nem vonul vissza. Időközben az egyik nő vallomásának hitelességét éppen az egyik családtagja - a nevelt fia - kérdőjelezte meg egy televíziós interjúban, mondván, hogy az elmúlt évtizedekben ez a történet otthon soha nem került elő, és ő nem is hiszi, hogy igaz volna.

A vádaskodó nők ügyvédje az a Goria Allred, aki a tavalyi elnökválasztási kampányban Donald Trumpot szexuális zaklatással megvádoló nők ügyvédje is volt, s akinek egyik ügyfeléről éppen a napokban állította az egyik televízió, hogy bizonyítékai vannak,  miszerint 500 ezer dollárt kapott azért, hogy adjon elő egy zaklatási történetet Trumpról.

A Fehér Ház korábban "aggasztónak" nevezte a Moore ellen felhozott vádakat, egyben hangsúlyozta, hogy a szenátorjelöltet megilleti az ártatlanság vélelme.