2017. 11. 22. 09:42

Az egész országban hiány van a méhnyakrák elleni védőoltásból

Gyártási problémák miatt az egész országban hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus (HPV) elleni négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak több gyógyszertár után az MSD gyógyszergyártó is megerősítette, hogy gond van az oltások előállításával. A probléma nemcsak hazánkat, hanem az egész régiót érinti.

A nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik.

A betegség évekig lappanghat tünetmentesen. A HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért is, amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer. Sokan nem tudják, de az óvszerhasználat sem nyújt elegendő védelmet, éppen ezért javasolják egyre többen a HPV elleni vakcina beadatását.

A gyártó ígéretet tett arra, hogy december közepétől lehet majd kapni a kilenckomponensű vakcinát, de arról egyelőre nincs információ, hogy a négykomponensű mikortól lesz kapható.