Előkerült Dobó István rezidenciája az egri várban

Több ezer tárgyi emléket találtak a régészek.

Eddig több ezer lelet került elő a két éve folyó régészeti feltárás során, az ásatásokra azért van szükség, hogy a műemléki felújítás során hitelesen rekonstruálják a vár több évszázadra nyúló építészeti történetét. A Modern városok program keretében zajló kötelező kutatómunka a műemléki felújítást előzi meg, a munkálatokat a visegrádi Mátyás Király Múzeum szakemberei végezték.

A régészek elsősorban a belső várudvart és az északi falat kutatták, ennek keretében kerültek elő a XII–XVIII. század közötti időszakból származó tárgyak és épületrészek.

"Előkerült többek között a régi provizori palota, amely annak idején Dobó Istvánnak, a vár első királyi kapitányának volt a rezidenciája. Előkerültek azok a kora középkori építmények, amelyek nagyjából a XI–XII., illetve a XIII. századi akkori püspöki rezidenciának voltak a meghatározó épületei. Komoly régészeti érdekességekről is beszámolhatunk, hiszen a most álló püspöki palota keleti traktusában egy hipokausztum is, egy padlófűtő kemence, ami komoly ritkaságnak számít a Kárpát-medencében ebből a korból" - számolt be a csatornának Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.

A leleteket a múzeum raktárában őrzik, ahol szétválogatják, megtisztítják, majd megfelelően restaurálják őket.

A kutatások során kerámiák, kályhacsempék, üvegleletek, fémek és vastárgyak kerültek elő, nyilatkozta a HírTV-nek Sikéné Kovács Melinda állományvédelmi csoportvezető.

Véget érhet a térdig érő várak korszaka

Egy cikkben minden, amit a Nemzeti Vár- és Kastélyprogramról tudni érdemes.