Washington: mindenki szakítsa meg kapcsolatát Phenjannal!

Teljes kereskedelmi zárat követel az USA.

Haley elmondta, hogy Washington Észak-Korea olajellátásának megszakítását kérte Kínától abban a telefonbeszélgetésben, amelyet Donald Trump amerikai elnök folytatott a nap folyamán kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel.
    
"Ma arra szólítunk fel minden nemzetet, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Észak-Koreával", és "szakítsák meg kereskedelmi kapcsolataikat a rezsimmel, leállítva minden importot és exportot, s kiutasítva minden észak-koreai munkást" - mondta az amerikai ENSZ-nagykövet az ülésen, amelyet amiatt hívtak össze, hogy Phenjan helyi idő szerint szerdára virradó éjszaka ismét felbocsátott egy interkontinentális ballisztikus rakétát.
    
Az ENSZ BT határozatait sértő rakétakísérletre utalva Haley kijelentette, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető olyan döntést hozott, "amely a világot közelebb viszi a háborúhoz, és nem távolabb tőle". "Sohasem kerestük egy háború lehetőségét Észak-Koreával, és ezt ma sem tesszük" - mondta az amerikai nagykövet. "De ha háborúra kerül sor, ne tévedjenek, az észak-koreai rezsimet teljesen szétzúzzák".