Zavar a NER-ben: törvénytelen az online kaszinók betiltása

Diszkriminatívak voltak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályok. A hátrányt szenvedett online kaszinók és sportfogadási oldalak egyelőre mégsem indulhatnak újra, mert a Fidesz azóta változtatott a törvényeken.

Pert nyert a magyar állammal szemben az Unibet – írja az Index. Az online kaszinó- és sportfogadási oldal hátrányba került a magyar kormánynak az online kaszinók működését ellehetetlenítő szabályozása miatt, ezért bírósághoz fordult. Korábban a Fidesz-kormány jogszabályokkal gyakorlatilag minden online szerencsejáték-szolgáltatót betiltott, így ágyazott meg annak, hogy – hasonlóan a valós kaszinók hazai világához – Andy Vajna fideszes kormánybiztos offshore lovag és Szima Gábor debreceni milliárdos online kaszinóin kívül más ne üzemeltethessen ilyen oldalt. Az azóta Trannel Ltd.-re változtatott nevű Unibet és sok száz másik online szolgáltató oldalát blokkolta a NAV, később az ebből kivált Szerencsejáték Felügyelet, esetenként több százmilliós bírságokat szabtak ki a szolgáltatókra. A bírósági döntés most kimondta: a hatósági gyakorlat és a törvényi szabályozás diszkriminatív.

Az online kaszinót képviselő ügyvédi iroda kiemeli: a bíróság tegnapi jogerős ítélete értelmében Magyarország megsértette az online szerencsejáték szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot, és

jogellenesen járt el akkor, amikor a külföldi szolgáltatókat bírsággal sújtotta, illetve a weboldalaikhoz történő hozzáférést korlátozta.

Tehát Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát, és sérült az átláthatóság követelménye is.

Az ügyvédi iroda szerint a döntés azért is alapvető fontosságú, mert több száz hasonló per van jelenleg a magyar bíróságok előtt, ezekben pedig lehet majd a szerdai döntésre támaszkodni. Így a mostani döntés „nagyban befolyásolhatja a hazai online szerencsejáték szabályozásának alakulását”.

Az Európai Bíróság már egy hasonló ügyben kimondta, hogy jogellenesen blokkolták a külföldi szerencsejáték-oldalakat, a magyar bíróságokra beadott több száz hasonló perben pedig nagyrészt a tegnapi döntésre vártak.

Na, ezért kell annyira megállítani Brüsszelt: Bukhatja az online kaszinózást Andy Vajna?

A Magyar Nemzet úgy tudja: az Európai Bíróság főtanácsnoka, Maciej Szpunar szerint ellentétes az uniós joggal az online szerencsejátékok - köztük az internetes kaszinók - magyarországi szabályozása, mivel az online szerencsejáték-szolgáltatásra vonatkozó koncessziók odaítélésével a kormány megsértette a szolgáltatás szabadságának elvét. A vélemény ugyan nem köti az ügyben a tanácskozó bíróságot, de ne higgyük, hogy nincs jelentősége.

Jádi Németh Andrea az Indexnek elmondta, hogy az ő irodájuknál is vagy 30 ilyen ügy van, amelyeket felfüggesztettek a közigazgatási bíróság döntésére várva, de már többet visszavettek a bíróságok. Ha a cégek kártérítést is követelnének a kiesett bevételeik és a bíróság szerint jogellenesen kiszabott bírságok miatt, azért külön pereket kell majd indítaniuk.

A szerdai döntés egyelőre csak az Unibet ügyében mondta ki, hogy jogellenes a blokkolás, ez a döntés nem vonatkozik a többi, hasonló jogeset miatt perelő cégre. De az ügyvéd szerint az sem garantált, hogy a mostani döntés alapján az állami felügyelet feloldja az Unibet blokkolását, ugyanis azóta, hogy az Unibet két évvel ezelőtt elindította a tegnap lezárt pert, valamelyest megváltoztak az online szerencsejátékra vonatkozó szabályok. Például most már csak olyan cég üzemeltethet online kaszinót Magyarországon, amely hagyományos kaszinót is visz. Ilyen cég kettő van, az egyik Szima Gáboré, a másik Andy Vajnáé, akinek online kaszinója idén februárban meg is kapta 2024-ig érvényes engedélyét. Jádi Németh szerint mindenesetre ez a szabályozás is ellentétes az uniós joggal.

Addig azonban, amíg a hatályos szabályozásról nem születik jogerős döntés, továbbra is elérhetetlen maradhat a külföldi oldal.