Lecserélik Orbán szövetségesét, de utódjával sem lesz gondja a magyar kormánynak

Markus Söder veheti át 2018-ban a bajor kormányfői tisztséget Horst Seehofertől.

A CSU-frakció hétfőn Münchenben egyhangú szavazással választotta meg az 50 éves politikust Bajorország jövendő miniszterelnök-jelöltjének.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a párt frakciójának vasárnapi ülésén megerősítette, hogy 2018 első negyedévében megválik miniszterelnöki tisztségétől, de továbbra is pártjának elnöke marad. Seehofer a hétfői frakcióülésen "konszenzusos megoldásról" beszélt.

A jelenlegi kormányfő régi pártbeli riválisához, Söderhez fordulva jó együttműködést ajánlott fel. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter ezután kijelentette, hogy nem szándékozik jelöltetni magát miniszterelnöknek Söder ellenében, mert

"hidakat akar építeni, és nem árkot ásni".

Söder közölte, hogy támogatja Seehofer pártelnöki tisztségét, egyben egységre szólította fel pártját a belső pártküzdelmek hetei után.

Horst Seehofer azután került a Bajorországban a pártelnöki és egyben miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as tartományi parlamenti (Landtag) választásokon több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Az idei szeptemberi németországi szövetségi parlamenti választásokon mutatott gyenge teljesítmény miatt ismét forrongás keletkezett a bajor kormánypártban. A CSU ifjúsági szervezete nyíltan távozásra szólította fel Horst Seehofert, és Markus Södert javasolta utódjának.

A magyar sajtóban többnyire úgy kommentálták, és azt emelték ki a címekben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy fontos szövetségesét szorították ki Seehofer személyében, azonban minden bizonnyal Markus Söderrel sem lesz nehéz jó viszonyt kialakítania a magyar kormánynak. Seehofer sokszor élesen bírálta Angela Merkel német kancellár migrációs politikáját, és többször nyíltan kiállt Orbán Viktor mellett, de korábban Markus Söder sem finomkodott. Tavaly júliusban történelmi hibának nevezte a németországi határok korlátlan és ellenőrizetlen megnyitását, Angela Merkel terrorellenes intézkedéscsomagját pedig elégtelennek tartotta.