Osztrák lapban: csak a teljes ellenzék tudja leváltani az Orbán-rezsimet

A Die Presse vendégszerzője szerint a Jobbik nélkül újabb Fidesz-győzelem lesz.

Csekő Balázs a Die Presse-ben úgy vélekedett: az emberekben erősödik a gyanú, hogy a Fidesz-kormány választások útján többé nem leváltható.

„Az ellenzék elég nehéz helyzetben van, de azért megszorongathatják a Fideszt a választásokon, csak ehhez túl kell lépniük a saját árnyékukon”

- írta.

Idézte a Závecz legutóbbi felmérését (Fidesz 49%, Jobbik 18%), majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a balliberális tábor megosztott, illetve az ellenzék töredezettségéhez olyan választási rendszer társul, amely a győztest jutalmazza. Csekő Balázs megjegyezte, ez utóbbi miatt már 2014-ben torz választási eredmény született, és hasonlóra lehet számítani 2018-ban is. De vendégkommentárjában rámutatott, hogy

„a Fidesz nem lehet biztos a győzelemben, mert veszélyes lehet rá nézve egy taktikai koalíció.”

A Bécsben dolgozó szabadúszó újságíró szerint ez akkor valósulhat meg, ha az összes, a kormánnyal szemben kritikus párt félreteszi ideológiai, illetve személyes ellentéteit, és a Fidesz ellen mindenhol közös jelölteket állít. Leszögezte: az ellenzéki erők együttműködése csak akkor lehetséges, ha nincsenek tabuk.

„Az egész politikai palettát át kell fognia az együttműködésnek, balról jobbra, beleértve a Jobbikot is”

- tette hozzá.

Ugyanakkor azt is írta: nem szabad elfelejteni „a Jobbik antiszemitizmussal és rasszizmussal összefonódott múltját”, de egy választási koalíció a párt nélkül nem tud megakadályozni egy újabb Fidesz győzelmet.

„Az Orbán-rezsim végét csak akkor lehet elindítani, ha a teljes ellenzék választási blokkba tömörül”

- érvelt Csekő Balázs.

Egy választási győzelem esetén szerinte a taktikai koalíció kormányzati munkájának a legszükségesebb lépésekre kell koncentrálnia:

  • a választási rendszer megváltoztatására,
  • a Fidesz által 2011-ben elfogadott alkotmány leváltására. („Az alkotmányos rendet az 1989-es alkotmány alapjain lehetne helyreállítani.”)

Ezután új választásokat kellene tartani „a világos és stabil parlamenti viszonyokhoz”.

Csekő Balázs arra figyelmeztetett:

„Orbán zavartalanul kormányozhat tovább, ha politikai ellenfelei nem lépnek túl az ellentéteiken.”

Amennyiben azonban választási szövetségként lépnek fel az ellenzéki pártok a következő választásokon, „Achilles-sarkánál kaphatják el a rezsimet”.

Nem várható taktikai koalíció

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje nemrégiben a Magyar Nemzet Online-nak adott interjút, és többek között egy esetleges választási koalíció lehetőségéről is kérdezték.

„A Jobbik egyedül fogja megmérettetni magát a választáson, mert úgy érzi, hogy egyedül meg tudja nyerni”

– szögezte le a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.

Ugyanakkor arról is beszélt: ha a történelmi helyzet azt kívánja meg, illetve a választási eredmény erre készteti, a Jobbik hajlandó lenne az LMP-vel és a Momentummal is - mint XXI. századi pártokkal – kompromisszumot kötni arra, hogy az Orbán-kormányt leváltsák. Azt azonban cáfolta, hogy bármilyen tárgyalásokról szó lenne más ellenzéki pártokkal. A HírTV Egyenesen című műsorában ezt megerősítette, és azt is kizárta, hogy az MSZP-vel, vagy a DK-val bármiféle együttműködés létrejöhetne.

Ugyanebben a műsorban Szél Bernadett, a LMP miniszterelnök-jelöltje elmondta: az ellenzéki szereplőknek nem egymásnak kéne üzengetniük, hanem Orbán Viktornak, és inkább a választópolgárokkal kell beszélgetniük. Hozzátette: annak örülne, ha minden ellenzéki pártnak nőne a támogatottsága, mert csak így váltható le a kormány. Egyértelműen nem adott arra választ, hogy a választás után ki tudna-e zárni tárgyalásokat a Jobbikkal. A választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal már korábban elutasított az LMP, és kongresszusi döntéssel deklarálták.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szintén a HírTV Egyenesen című műsorában reagált a pártok közötti együttműködés kérdésére, és arról beszélt, hogy nincs meggyőzve a néppártosodás hitelességéről, a Momentumban nem tudták megbocsátani a Jobbik múltját, illetve, hogy szerintük orosz befolyásoltság alatt áll a párt. Az nem tudta megmondani, hogy mi lenne a 2018-as választás után.

„Én azt gondolom, hogy egy pártnak az a felelőssége, hogy ha egy olyan helyzet van, akkor legalább üljön le beszélgetni”

– tette hozzá.