Új alkotmányt szeretne a lengyel elnök

Elérkezett az ideje egy olyan politikai rendszernek, amely "korunk kihívásaihoz igazodik" - hangoztatta Duda, aki szerint a lengyelek népszavazáson dönthetnek majd az új alaptörvényről.

A lengyel államfő még májusban bejelentette, hogy a jövő évben referendumot tartana egy új alkotmányról, amelynek konkrét tartalmi elemeiről eddig nem bocsátkozott részletekbe.

A jelenleg párton kívüli Duda volt pártja, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) már többször is síkra szállt egy új alkotmány kidolgozása mellett. A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski utoljára egy április eleji konferencián úgy értékelte: az 1997-es alaptörvény "bátran posztkommunistának nevezhető", és számos olyan előírást tartalmaz, amely lehetetlenné teszi a rendszerváltás előtti viszonyokat "tartósító" tényezők kiküszöbölését.

Duda beszédében óva intett a kereszténységtől való elfordulástól. Mint mondta, a nép szelleme "könnyen mérgezhető hamis ideológiákkal". "A kommunizmus, a nácizmus, a kozmpolitizmus vagy a keresztény értékek nihilista tagadása lerombolják törékeny kulturális közösségünket" - fogalmazott a lengyel államfő.