Nem költözik Jeruzsálembe a magyar nagykövetség

Egyelőre nem lép semmit a magyar külügy, nem követik Trumpot, kivárnak.

Marie Antoinette Sedin tagadta, hogy az izraeli magyar nagykövetség áthelyezné székhelyét Jeruzsálembe. Mint mondta, az izraeli lap arra hivatkozva közölte ezt a gondolatot, hogy Magyarország blokkolta annak a közös EU-s nyilatkozatnak az aláírását, amiben elítélték volna Trump döntését.

Magyarország álláspontja csupán annyi volt, hogy ne közös nyilatkozatot hozzanak, hanem minden ország külön nyilatkozzon a kérdésben.

A lap információi szerint a külügy egyelőre nem akar hivatalosan állást foglalni az ügyben. Azonban Szijjártó Péter az EU-Ukrán társulási tanács ülése után újságírói kérdésre azt felelte, hogy nem hajlandó kommentálni az amerikai döntést, és a magyar kormány politikája nem változott a palesztin-izraeli kérdésben: továbbra is a tárgyalásos megállapodást szorgalmazzák.

Magyarország mindig is a békés rendezést támogatta a két fél között. Igaz, az elmúlt időben a magyar kormány egyre szorosabb kapcsolatot alakított ki az izraeli vezetéssel, melynek tetőpontja volt Benjamin Netanjahu nyári, Budapesten tett látogatása.

A magyar nagykövetség is Jeruzsálembe költözik?

A Times of Israel úgy tudja, hogy több állam is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, köztük hazánk. A magyar külügy már szerdán tett egy gesztust Izraelnek: Budapest megvétózta a közös EU-s nyilatkozatot, amiben elítélték volna Donald Trump döntését. Valószínűleg Csehország lehet az első európai állam, amelyik bejelenti, hogy követi Washingtont.