2017. 12. 07. 17:06

A magyar nagykövetség is Jeruzsálembe költözik?

Egy izraeli lap értesülései szerint nem marad egyedül az Egyesült Államok Jeruzsálem fővárosként való elismerésében. Magyarország is csatlakozhat hozzájuk, de Budapest már szerdán tett egy szívességet Izraelnek.

A Times of Israel úgy tudja, hogy több állam is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, köztük hazánk.

A magyar külügy már szerdán tett egy gesztust Izraelnek: Budapest megvétózta a közös EU-s nyilatkozatot, amiben elítélték volna Donald Trump döntését.

Valószínűleg Csehország lehet az első európai állam, amelyik bejelenti, hogy követi Washingtont. Várhatóan a Fülöp-szigetek is hasonlóan tesz. Izraelben arra számítanak, hogy Magyarországon is ilyen irányú döntés születik, de diplomatáik tartanak attól, hogy csak a város nyugati felét fogják elismerni Izrael fővárosaként.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ha választ kapunk, közöljük.

Az Egyesült Államok, vagyis egy Donald Trump nevű ember épp most zúzza szét a törékeny békét

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek.

(fotó: MTI)