Észtország migránsokat fogad be Olaszországból - még ha nem is viszi túlzásba

Ez utóbbi is első alkalomnak számít, mivel a BNS balti hírügynökség szerdai közlése szerint eddig csak szíriai, iraki és jemeni menekülteket fogadott be az észak-európai állam. Az APA osztrák hírügynökség tallinni forrásokra hivatkozva arról írt: az olasz hatóságok sokáig elzárkózta az elől, hogy észt szakértők a helyszínen folytassanak interjúkat az áttelepítésre váró bevándorlókkal. A kérdésben a nyáron sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Rait Kuuse, az észt szociális ügyek minisztériumának főtitkárhelyettese október végi interjújában elmondta, a migránsok Észtországba érkezése előtt észt szakemberek interjúkat készítenek a görögországi, olaszországi és törökországi menekülttáborokban, ahol azt ellenőrzik, hogy az illetőknek van-e motivációjuk a balti országban élni.

"Sokuknál hiányzik ez a motiváció, mert rokonaik vagy családjuk például Németországban vagy más országokban él"

- mutatott rá Kuuse.

Észtországnak az uniós kvótarendszer által 2017 év végéig meghatározott 550 ember közül csak 175 menekültet sikerült eddig befogadnia, Törökországból és Görögországból. Sajtójelentések szerint ugyanakkor az áttelepített migránsok nagyjából fele már el is hagyta a balti állam területét.