Itt élünk érte élünk – Új lemezén továbbra is a megszokott nyomvonalban a Turán

Hazafias gondolatok, a nemzeti múlt dicsőítése, és összetartozás... rockzenei köntösben.

 - Az elmúlt kb. egy évre visszatekintve milyen kiemelt események történtek a Turán háza táján?

 - Rengeteg kiváló buli van a hátunk mögött. Részt vettünk az Egészséges Fejbőr - Zorkó fél évszázada turnéjának jó pár állomásán. Az év talán legemlékezetesebb bulija a nyári velencei fellépésünk volt. De kiemelném a kazincbarcikai és a veszprémi koncertünket is. Ezeken remek hangulat volt. E mellett túl vagyunk egy jókedvű klipforgatáson is. Csapod községben a zenekar egyik jó barátjának a családi házának udvarán vettük fel az Álljunk meg már inni című dalunk videóját.

 - A múltkori interjúnkban szóba került, hogy a hazai nemzeti rock színtér nem annyira aktív mint nyolc-tíz évvel ezelőtt, ami annak is köszönhető, hogy az akkor lelkes fiatal zenészek nagy része mára már családfenntartó apuka. Számotokra a (netán több helyen is végzett) munka, és a család mellett mennyire könnyen (vagy nehezen) egyeztethető össze a civil élet és a zenekarozás?

 - Nálunk hetente egy próba fér bele a család és a munka mellett. És kb. tizenöt-húsz koncertet adunk egy évben. Mindezek megvalósítása tényleg sok lemondással jár, gyakran előfordul, hogy ezek miatt nem tudunk egyes egyéni programokat bevállalni, de szerencsére a remek hangulatú koncertek mindig kárpótolnak minket.

 - Másfél hete új albummal jelentkeztetek, Itt élünk érte élünk címmel. Ha néhány mondatban be kellene ezt mutatnod, az hogyan hangzana?

 - A lemezen az intrón kívül kilenc saját szerzemény található. Ki szeretném emelni a Dicsőség című számunkat, amely egy korábbi nótánk remake-je. A dal feléneklésénél a zenekar korábbi énekesnője, Szalai Éva segédkezett. A számok szövegvilága változatlan, vagyis a korábbi lemezeken már megszokott. A hazafiasság, a nemzeti múlt dicsőítése, és persze az összetartozás gondolata a központi téma az albumon. A lemez címe egyébként hűen tükrözi mindezeket.

 - Kimondottan feldolgozást ezúttal nem készítettetek, hacsak a záró Nem nem nem nótát (illetve egy részét) nem tekintjük annak.

 - Mint már említettem, a korongra saját szerzemények kerültek, bár egy kis ötlethez most is nyúltunk a lemezanyag elkészítésekor. A Nem nem nem című dal refrénje egy ismert magyar nóta sorai, ezekhez tettünk hozzá egy kis történetet. A főhős akármelyik hallgató lehet, aki szeret bulizni. Persze, nem lövöm le a poént, tessék meghallgatni!
A számok írása egyébként közös feladat. Nagyrészt Szanati Szabolcs gitáros hozza az ötleteket és ezután a próbákon zajlik a dalkészítés folyamata. A szövegírási feladatokat pedig általában felosztjuk Szabolccsal.

 - Kis, de fontos kitérőként… Mivel dalaitok szövegeiben a kimondottan aktuálpolitikai témákat továbbra is mellőzitek, ezért mint magánembert kérdezlek, hogy mi a véleményed a legnagyobb ellenzéki pártot ért büntetésről és az emiatt kialakult helyzetről?

 - Én hiszek abban, hogy egy versenyen mindenki egyenlő feltétellel induljon el. Sajnos ezt nem mindenki látja így. A médiában ma már kormánypárti fölény van, és sajnos ez a bulvár médiára is igaz. Az emberek többségének az elmúlt 27 évben elege lett a politikából, ezekhez a honfitársainkhoz ezért csak a szennylapokból jutnak el a hírek, azok pedig gátlástalanul hazudoznak össze-vissza. Nap mint nap meglepődöm azon, hogy egyesek mennyire nincsenek tisztában például a Jobbikban zajló folyamatokról. Arra nem veszik a fáradságot, hogy meghallgassák a politikusok sajtótájékoztatóit, és a saját fülükkel hallják az igazságot. Emellett nagyon zavar, hogy Terry Black vagy VV Éva és a többi hasonló semmittelen celeb neve politikai műsorban hangzik el.

 - Visszatérve az új albumhoz. Hol és kikkel rögzítettétek a felvételeket?

 - Két zalaegerszegi zenész barátunk, Csiszár Ádám és Olasz István Gergely segített a felvételek elkészítésénél. Már a tavalyi Az én hazám lemeznél is velük dolgoztunk. Szeretünk velük melózni és meg vagyunk elégedve a hanganyag minőségével.

 - Egy új videóval is jelentkeztetek szinte azonnal a lemez megjelenését követően, ami a Minden vészen át dalhoz készült.

 - A klip felvételeit két helyszínen rögzítettük. Egy zalaegerszegi boksz klubban és egy nagykanizsai konditeremben vettük fel a jeleneteket. A zenekar tagjai mellett a főhős Sopár Szabolcs barátunk volt, aki egy kiváló sportember. Ez a klipből ki is derül. A hazafiasság a sport és a mozgás szeretetével mindig együtt jár. Gitárosunk, Szanati Szabolcs többszörös magyar bajnok súlyemelő, jómagam pedig gyermekkoromban válogatott birkózó voltam. A dal szövege önmagáért beszél. Tudjuk, kik azok a sportolók, akik megvédik a hazát minden vészen át… természetesen a Betyársereg.

 - A hazai pályás hivatalos lemezbemutató koncerten már túl vagytok. Hogy sikerült ez az este?

 - A rendezvény egészéről elmondhatom, hogy jól sikerült. Egy remek hangulatú koncerten vagyunk túl.

 - Továbbra is csak nálatok lehet fizikai formátumban hozzájutni a Turán lemezekhez? És ide vágó téma, hogy esetleg van-e segítője, „patrónusa” a zenekarnak – gondolok itt a koncertszervezéssel, valamint a merch cuccokkal kapcsolatos tevékenységre, netán külön fotósra, sajtós kapcsolattartóra, stb. – vagy mindent saját magatok intéztek?

 - Mivel kiadónk nincs, ezért csak személyesen nálunk lehet megvásárolni a lemezt a koncerteken. Segítőnk szerencsére akad bőven: Baranyai Anti „Zombee” barátunk évek óta roadol nekünk, Németh Nikolett pedig grafikusként segít minket. És ki kell emelnem még három fontos személyt, elsőként Szanati Lászlót, aki hosszú évek óta eltűri, hogy a családi háza alján lévő garázsban próbáljunk hétről-hétre. Legvégül pedig a két legnagyobb hőst, Lukács Szabolcsot és Rózsás Ádámot, akik a banda sofőrjei. Ők azok, akik fuvarozzák a részeg fejünket. Rendkívül hálátlan szerep az övék.

 - Egy korábbi interjúban olvastam arról, hogy terveitek közt szerepel néhány dalotok akusztikus verziós előadása is. Ez a projekt milyen stádiumban van jelenleg?

 - Ezen még dolgozunk. Ha már lehet kész projektről beszélni, akkor igyekszünk majd hírt adni róla.

 

 - Idén még mikor és hol lehet veletek találkozni? És ha picit előre tekintünk, milyen 2018-as évvel lennél elégedett a Turán vonatkozásában? Azt már publikáltátok, hogy májusban újra lesz Őseink Földjén nemzeti rock est, immár hetedik alkalommal.

 - Most hétvégén, december 16-án, szombaton az Egészséges Fejbőr fővárosi évzáró nagykoncertjének vendégei leszünk. Majd 22-én Veszprémben, a Metró Sörözőben is tartunk egy lemezbemutató bulit a Határkő zenekar társaságában.
A jövő évi turné szervezés alatt van. Ami már biztos, hogy 2018 egyik legnagyobb bulija lesz az általad is említett soproni Őseink Földjén nemzeti rock est, de előtte még megrendezésre kerül márciusban, Zalaegerszegen a Tavaszi Ébredés fesztivál, amely már a hatodik alkalom lesz. Ezek mellett tavasszal szeretnénk egy új videoklipet forgatni, illetve tervezzük egy koncert DVD megjelentetését is.