A bántalmazott orosz nők fizethetik férjük büntetését

Mindenáron védeni kell a családmodellt?

A családon belüli erőszak enyhítésének okát sokan azzal magyarázzák, hogy az orosz kormány ezzel próbálja védeni a tradicionális családmodellt - írja a Guardian.

Felmerül azonban a kérdés, hogy jól választottak-e ki a családmodell megőrzésének eszközét. A lap ugyanis több brutális bántalmazásról számol be, amelyek az elmúlt időszakban nagy figyelmet kaptak.

Ilyen például annak a 26 éves nőnek az esete, akinek egyik kezét amputálni kellett, miután férje egy fejszével próbálta megszabadítani végtagjaitól. A nő korábban jelezte a hatóságoknak, hogy otthon rendszeres bántalmazásnak van kitéve, ám segítséget nem kapott.

Rengeteg hasonló sorsú nő él Oroszországban. A belügyminisztérium adatai szerint évente 14 ezer nő veszti életét családon belüli erőszak következtében.

A domesticviolence.ru adatai azt mutatják, hogy a bántalmazás 16 millió nőt érinthet az országban, akiknek töredéke, mindössze 10 százaléka jelenti az esetet.

Az Anna Centre nevű civil szervezet úgy véli, hogy az év elején hozott törvényi változtatás, aminek értelmében a vérzéssel vagy sebesüléssel, de csonttöréssel nem járó családon belüli erőszakot a korábbi maximum két éves büntetés helyett 15 nap börtönnel vagy 30 ezer rubeles bírság kiszabásával váltották ki, növelheti a be nem jelentett esetek számát.

Közös számla esetén ugyanis a bántalmazott is kénytelen fizetni párja büntetését. A szervezet több olyan nőről is tud, akik bírósági végzést is kaptak, hogy térítsék meg a párjukra kirótt összeget. Amennyiben a család együtt marad, gyakori, hogy a férj kényszeríti a nőt a fizetésre, mivel az ő hibájának rója fel a büntetést.