Figyeljünk, milyen hitelt veszünk fel - tíz év alatt negyven százalékkal nőhet a törlesztő

A devizahitelek bedőlése után évekig tartózkodott a lakosság a lakáshitelek felvételétől, ám az elmúlt hónapokban megnőtt a hitelfelvételi kedv. A Bankmonitor.hu arra figyelmeztet, hogy érdemes jól átgondolni milyen konstrukció után nyúlunk, mert hosszú távon rosszabbul járhatunk azzal, ami elsőre vonzónak tűnik.

A lakásvásárlást tervezőknek hosszabb kamatperiódusra érdemes rögzített kamatozású hitelt felvenni, hiszen a jelenlegi kamatszint a 2016. januári mértéknek még a kétharmadát sem éri el.

Annak is megéri ilyenre váltani, aki korábban változó kamatozású hitelt vett fel a kedvezőbb kamat miatt, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank stabilitási jelentésének egyik ábrájából az derül ki, hogy tíz év alatt csaknem 40 százalékkal emelkedhet a változó kamatozású lakáshitelek után fizetendő törlesztőrészlet.

A jegybank által végett kalkuláció szerint egy ötmillió forintos, húsz évre felvett változó kamatozású lakáshitel, aminek induló kamata 3,6 százalék, a tizedik év végére 7,4 százalékra emelkedhet, azaz több mint kétszeresére nőhet. Ez pedig csak egy alapszámítás, amiben nincs benne egy esetleges gazdasági válság, vagy egyéb nem várt esemény, ami kamatemeléshez vezethet.

Érdemes tehát átgondolni, hogy melyik hitelt választjuk, ha sikerül összegyűjteni a saját otthonhoz szükséges tőkét.