Korlátozták a közösségi médiához való hozzáféréseket Iránban a kormányellenes tüntetésekre hivatkozva

Illegális tüntetés volt a városban, és ez összetűzésekbe torkollott. "A gyülekezésnek békésen lett vége, de agitátorok jelenléte miatt sajnos ez történt, két drága dorudi lakosunk meghalt" - mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese. Hozzátette: a rendőrség nem használt lőfegyvert a tüntetők ellen, "külföldi ügynökök" felelősek a két ember haláláért.

"Bizonyítékokat találtunk arra, hogy az (1979-es iráni) forradalom ellenségei, iszlám szélsőségesek és külföldi ügynökök vettek részt az összetűzésekben".

A közösségi médiában nyilvánosságra hozott több magán-videofelvételen halott tüntetők láthatók, és a háttérből lövések hallhatók - jegyezte meg az AP hírügynökség, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni a felvételek hitelességét.

A hatóságok - értesülések szerint a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács utasítására - időlegesen korlátozták az Instagram és az irániak körében népszerű Telegram internetes közösségi oldalakhoz való hozzáférést, amelyeket az aktivisták a tiltakozó akciók szervezéséhez használtak. Számos iráni ezeken az üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül szerez tudomást a tüntetésekről az iszlám köztársaságban, ahol a sajtó állami ellenőrzés alatt áll.

Oroszország iráni nagykövetsége időközben felszólította az országban tartózkodó turistákat, hogy maradjanak távol a tűntetésektől, és ne filmezzék a történéseket mobiltelefonjaikra.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt - a legnagyobbak 2009. évi zavargások óta -, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. A demonstrációkon sokan megsebesültek, a rendőrség legalább 130 embert őrizetbe vett, de haláleset most történt először.

Abdolreza Rahmani Fazli belügyminiszter vasárnap reggel az állami tévében óva intett minden lakost attól, hogy "erőszakot alkalmazzon vagy megbontsa a közrendet, megrongálja a közvagyont, félelmet keltsen másokban". 

A reformpárti ellenzékiekhez közel álló hírügynökség, az Ilna azt jelentette vasárnap reggel, hogy az ország középső részén lévő Arak városban szombaton történt tüntetéseken 80 embert tartóztattak le, három-négy tüntető pedig megsebesült. Egy meg nem nevezett tisztségviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők meg akartak támadni egy középületet a városban, de nem sikerült nekik.

A tüntetések hatására az iráni hatóságok szombaton letiltották a mobilinternet-hálózathoz való hozzáférést, de néhány órával később feloldották a tilalmat. A Reuters ma arról jelentett, hogy a hatóságok most ideiglenesen szigorítják a hozzáférést az Instagramhoz és az ország legnépszerűbb üzenőappjához, a Telegramhoz, amelyek a tüntetések szerveződési felületei voltak.