Kim Dzsongun egy vastag pénzeszsákot vár a japánokért cserébe

"Nem tesz semmilyen lépést az elrabolt japánok elengedése érdekében, amíg Japán nem mutat neki egyértelműen egy vastag pénzeszsákot"

"Kim Dzsongun nem tesz semmilyen lépést az elrabolt japánok elengedése érdekében, amíg Japán nem mutat neki egyértelműen egy vastag pénzeszsákot"

- idézte a lap The Jon Hót, Észak-Korea volt nagy-britanniai alkonzulját, aki 2016-ban elmenekült Észak-Koreából. The meggyőződését fejezte ki, hogy az észak-koreai titkosszolgálatok "alaposan ellenőrzik valamennyi elrabolt állampolgárt".

Az 1970-es években az észak-koreai titkosszolgálatok által elrabolt japán állampolgárok ügye az egyik legsúlyosabb kérdés a hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal nem rendelkező két ország között. Phenjan 2002-ben ismerte be először, hogy elraboltak 13 japán állampolgárt, Tokió szerint több áldozatról van szó. Phenjan állítása szerint az említettek közül ötnek engedélyezték, hogy visszatérjenek a hazájukba. A többieket halottnak nyilvánították, maradványaikat elküldték a hozzátartozóiknak, de az azonosságukat nem sikerült megállapítaniuk.

2014 májusában a japán és az észak-koreai kormány megállapodott, hogy új nyomozást indítanak az elrabolt japán állampolgárok ügyében, különbizottságot is létrehoztak erre a célra. Az észak-koreai fél azonban feloszlatta a bizottságot és leállította a nyomozást azután, hogy Tokió megszigorította a Phenjan ellen rakétakísérletei és kísérleti atomrobbantásai miatt kiszabott egyoldalú szankciókat.

Észak-koreai szökevények többször is sejtették, hogy az észak-koreai hírszerzés által elrabolt japánok közül sokan életben vannak, és Észak-Korea területén tartózkodnak. Abe Sindzó japán kormányfő többször is hangoztatta, hogy az elrabolt állampolgárok visszatérése a japán külpolitika egyik fő feladata.