A tervezett dupláját költötték Rogánék kormányzati kommunikációra

Szijjártó barátja és Rogán szomszédja is jól járt, mégsem a legjobban.

A lap a közbeszerzési adatbázisban található összegzések és szerződések alapján kalkulálta ki a fenti összeget, amit a Hivatal a különböző állami intézmények kommunikációjára, nyomdai és PR-költségeire használt fel. 2016-ban 25 milliárd került csak kiírásra a tavalyi évre, így látható, hogy jócskán túllépték a keretet.

A szerződéskötésekre vonatkozó számítások azonban alulmaradtak. Az eredetileg 250-300 tervezett szerződés helyett eddig csak 91 született 70 állami tulajdonú intézménnyel és szervezettel.

A több pénzből, ám kevesebb szerződésből következik, hogy akik kaptak, ők nagyobbat szakíthattak. A Magyar Nemzet számításai szerint a haszonélvező három cégcsoport volt, amelyek Balásy Gyula, Kuna Tibor és Csetényi Csaba érdekkörébe tartoznak.

30 milliárd elköltésére kaptak lehetőséget Balásy Gyula cégei, a Lounge Design Kft. és a New Land Kft., amelyek főként a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációjával foglalkoznak.

A második legnagyobb megbízást Szijjártó Péter jó barátja, Kuna Tibor érdekeltségébe tartozó cégek, a Young&Partners és a Trinity Internacional végezték. 12,9 milliárdért a Magyar Villamos Művek és a budapesti vizes vb kommunikációját látták el.

Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának tavaly csak 3,5 milliárdnyi megrendelés jutott, pedig 2014 óta 25,5 milliárdnyi központi megbízással vezették a listát cégei.

A Jobbik szerint "csak az költ ennyit propagandára, aki hazudik és lop. A Fidesz pedig mindkettőben élen jár."

A párt által kiadott közlemény rámutat, hogy a "méregdrága, túlárazott kampányokból ezúttal sem a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások profitáltak, hanem a Rogán-haverok, vagyis a közeledő kormányváltás miatt felgyorsult a közpénzek magánkézbe pumpálása. A népnek meg marad a hazug gyűlöletkampány elviselése az év minden napján."

A legerősebb ellenzéki párt szóvivője elmondta, hogy a Jobbik 2018-tól véget kíván vetni az esztelen agymosásnak, a vég nélküli pénzszórásnak. "Az ostoba uszítás helyett emelkedő béreket és nyugdíjakat, modern egészségügyet és XXI. századi oktatást kívánunk biztostani mindenkinek. Erről pedig nem a plakátokról fognak tudomást szerezni az emberek."