Róna Péter az ÁSZ-büntetésről: ez maga a diktatúra!

Hazánk alkotmányos alapjainak végleges felszámolása zajlik.

"Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását. Ez maga a diktatúra"

- írja.

Róna szerint az ÁSZ ámokfutása nem pusztán az ellenzéki oldal ellehetetlenítését, hanem hazánk alkotmányos alapjainak végleges felszámolását jelenti.

Róna Péter szerint az ÁSZ intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását, azért, hogy a politika, azaz az Országgyűlés, saját "szervén", az ÁSZ-on keresztül, az igazságszolgáltatás megkerülésével, a jogorvoslás lehetőségének megtagadásával hozhasson egyedi intézkedéseket. Ez pedig maga a diktatúra, aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták.

"Az Országgyűlés felelőssége most óriási. Alkotmányos kötelessége határozatban utasítani szervét, az ÁSZ-t intézkedése azonnali visszavonására, az ellenzéki pártok felelőssége pedig bármiféle ÁSZ-intézkedés teljesítésének elutasítása"

- fogalmaz a szakember.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyébként mai sajtótájékoztatóján bejelentette: pártja nem fogja kifizetni a 331 millió forintos büntetést.

Vona szerint az a választás tétje, hogy ő vagy Orbán Viktor megy börtönbe

Vona Gábor szerint az ÁSZ-botrány eljuthat odáig, hogy őt és a Jobbik vezetőit börtönbe küldi a kormány. A volt fideszes képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn, kora délután közleményben jelezte, hogy január 8-án élesítik a Jobbikra kiszabott bírságot, a pártnak 15 napon belül fizetnie kell.