Kormányközeli Nézőpont vezetője: „Szerencsétlen, hogy az ÁSZ nem vizsgálta a Fideszt”

Az ÁSZ-ügy témája is középpontba került a Heti Válasz elemzőkkel készített interjújában.

Török Gábor a Heti Válasznak azt mondta, jelenleg nem tudja elképzelni, hogy más nyerje meg a választást, mint a Fidesz, de nem mindegy, hogy relatív, abszolút vagy kétharmados többséget szereznek. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a Fidesz játszik az ellenzék szereplőivel: érdekeinek megfelelően erősít vagy gyengít. „A politikai machináció teljesen rendben van, amíg az Állami Számvevőszéket nem keverik bele” - tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel kijelentette: „nincs bizonyíték” az ÁSZ politikai motivációjára, a Jobbikra mért büntetést kiindulópontja „vitathatatlan”, a párt áron aluli beszerzése „tiltott vagyoni hozzájárulásnak számít”.

Török Gábor szerint aki Magyarországon élt az elmúlt 27 évben és látott már politikai kampányokat működés közben, értheti, miért visszás az ÁSZ-büntetés.

„Vajon nem hasonlóan intézte a Fidesz a költéseit 2010-ben vagy 2014-ben?”

- tette fel a kérdést a politikai elemző.

„Szerencsétlen, hogy az ÁSZ nem vizsgálta a Fideszt”

– értett egyet Mráz.

„Indokolt lenne, hogy minden listaállító szervezet múltbéli gazdálkodását áttekintsék a számvevők”

- mondta. Azt azonban változatlanul abszurdnak tartja, hogy „nem a törvényszegő, hanem a törvény őre, az ÁSZ került a politikai csatározások középpontjába”.

Török kijavította a Nézőpont vezetőjét, és megjegyezte: nem „került”, hanem maga ment oda a választás előtt hetekkel csak az ellenzékre sújtva érthetetlen, a nyilvánosság számára nem indokolt, alig elmagyarázott büntetésekkel.

Szerinte fontos lenne tisztázni, volt-e bármilyen háttérmunka az ÁSZ és a kormánypártok között, mert a magyar nyilvánosságban ennyire durván még sosem alakult ki az a látszat, hogy a Fidesz az ellenfél ellehetetlenítésével akarja megnyerni egy politikai versenyt.

„Mintha a focimeccs előtt az egyik csapat bemenne az ellenfél öltözőjébe szétrúgni a rivális játékos bokáját. Aztán sok sikert és jó játékot kívánna.”

A páros interjúban szó esett a Fidesz pénzgyűjtéséről is, amellyel kapcsolatban Török megjegyezte: „úgy érzem, elég sok pénzt fizetünk a pártoknak az adónkon keresztül.”

Mráz szerint teljesen normális, ha egy párt a szimpatizánsai között kalapozik, illetve az adománygyűjtés nemcsak a pénzről szól, hanem közösségszervezés is. Török azonban furcsának nevezte, hogy közel nyolc év kormányzás után, évek óta közpénzmilliárdokból kampányolva a kormánypárt ehhez a módszerhez nyúl.

Mráz arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz pénzgyűjtése csak az elkötelezett szavazókra ható kampány, az ellenzékiek pedig „nyilván nem fogják átutalni a nyugdíjprémiumukat”. A Nézőpont vezetője szerint azonban a Fidesz gondja nem a pénz, hanem az idő.

„Az a cél, hogy teljen az idő, lehetőleg minél gyorsabban, mert minden nap kockázatos, amikor győztesnek mérik őket, de választás híján nem győznek. Legszívesebben már túl lennének az egészen.”