Őrült meccseket hoztak az NFL vasárnap esti főcsoport-elődöntői

Jövő vasárnap már kiderül a Super Bowl párosítása is.

Már szombat éjjel szurkolhattak az NFL szerelmesei az első főcsoport-elődöntőknek, ezekről a meccsekről itt számoltunk be:

Ha felvételről akarja végigizgulni az NFL főcsoport-elődöntőit, akkor ezt a cikket ne olvassa el!

A tavalyi Super Bowl mindkét résztvevője pályára lépett az éjjel: az Atlanta Falcons a Philadelphia Eagles vendége volt, míg a New England Patriots a Tennessee Titans csapatát fogadta. Vajon megismétlődhet a tavalyi döntő, vagy kiesett az egyik, netán mindkét csapat?

Vaárnap éjjel viszont lejátszották mind az AFC, mind az NFC másik elődöntőjét is. Emlékezetes mérkőzések lettek, íme:

AFC: bombameglepetés

Már az is meglepetésszámba ment, hogy a korábbi évek egyik „pofozógépe”, a Jacksonville Jaguars bejutott az amerikai futball-liga rájátszásába, ráadásul nem is épphogy, hanem csoportgyőztesként: az AFC Déli csoportját nyerte meg 10 győzelem mellett 6 vereséget összegyűjtve. A Wild Card körben azután az ugyancsak régóta rájátszást nélkülöző Buffalo Billst verték egy elég pontszegény meccsen.

A Pittsburgh Steelers szokásosan jó idényt zárt, az AFC Északi csoportját nyerte meg 13-3-as mérleggel, így kiemeltként pihenhetett egy hetet.

A meccset a Jacksonville repülőrajttal kezdte: 21 pontos előnyt kovácsolt össze. A pittsburgh-iek nem hagyták magukat, a második negyedet még ikszre hozták, a harmadikban már feljöttek, és megközelítették a Jaguárokat 7 pontra is. Az irányítók remekeltek, mind Roethlisberger, mind Bortles úgy dobálták a pontos hosszú passzokat, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. (Nem az.)

A végjáték viszont pocsékul sikerült a Steelersnek, alig több mint 2 perccel a mérkőzés vége előtt, hétpontos Jaguars-előnynél a hazaiak egy sikertelen onside kicket hajtottak végre, ami után a floridaiak hárompontos mezőnygólt szereztek, így tízpontosra növelték az előnyüket. A Steelers még egyszer végigmenetelt a pályán, és négy másodperccel a vége előtt egy touchdownnak és a sikeres extrapont-kísérletnek köszönhetően feljöttek 3 pontra, de ezzel vége is volt mind a meccsnek, mind a Pittsburgh idényének. A végeredmény: 45-42 a Jacksonville Jaguars javára, a jövő vasárnap tehát a Gillette Stadiumba látogathatnak a New England Patriotshoz.

NFC: őrült végjáték

Ha az este folyamán a néző az előző meccsre végig azt mondta, nem lehet biztos a Jaguars győzelme, akkor mit mondhatott az NFC másik elődöntőjére? Az első három negyedben viszonylag csendben csordogált a meccs, a Minnesota a félidőben már 17-0-ra is vezetett, a Szentek mindössze a harmadik negyed vége előtt 1 perc 23 másodperccel tették fel a táblára első pontjaikat, majd a negyedik negyed elején egy elcsípett labda után még egy touchdownt értek el, és feljöttek 14-17-re.

És következett egy őrült negyedik negyed. A Vikingek mezőnygóljára (14-20) a Szentek újabb touchdownnal válaszoltak és átvették a vezetést (21-20). Hátra volt 3 perc. Ismét jött a Minnesota, mezőnygól, 21-23 nekik, hátra volt másfél perc. Jött a New Orleans, mezőnygól, 24-23 nekik, hátra volt 25 másodperc. Támadhatott a Minnesota. Ha mezőnygól távolságba érrnek (kb. az ellenfél 35 yardos vonaláig), és berúgják, továbbmennek. Ha nem, akkor vége. A Minnesota indult a saját 25 yardosáról, majd egy büntetés miatt még hátrébb rendelték őket, a saját 20 yardosra. Jó passzjátékkal előrehaladtak 19 yardot, hátravolt 18 másodperc. Első kísérlet. Rossz passz, maradt 14 másodperc. Második kísérlet. Rossz passz, maradt 10 másodperc. És következett egy rémálom a New Orleans-szurkolók és -játékosok számára. Keenum, aki harmadik számú irányító volt az idény elején, odavarázsolta a labdát az ellenfél 35 yardosánál tartózkodó Diggsnek, a Saints védője, Williams pedig valami érthetetlen okból ahelyett, hogy lehúzta volna a földre vagy kilökte volna az oldalvonalon túlra, inkább felöklelte a levegőt, így a Minnesota Vikings elkapója előtt megnyílt az út az end zone felé. Köszönte szépen, besétált, 6 pontot felírva saját csapatának, egyúttal végérvényesen visszavéve a vezetést. A végeredmény: New Orleans Saints–Minnesota Vikings 24-29.

A Vikings tehát a hétvégén a Philadelphai Eagleshöz látogat, és ha legyőzi őket, ő lehet az első csapat, mely saját pályán játszik nagydöntőt. Az idei Super Bowlt ugyanis a U.S. Bank Stadiumban fogják rendezni magyar idő szerint február 5-én hajnalban.