2018. 01. 22. 08:50
MTI

Ma van a magyar kultúra napja

Koncertekkel, könyvbemutatókkal és irodalmi estekkel is ünneplik ma országszerte, valamint a határokon túl és szerte a világban a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, mert Kölcsey Ferenc - a kézirat tanúsága szerint - 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az ünnep alkalmából kiállításokat és koncerteket szerveznek, könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak.

Pécsett megrendezik az Együtt szaval a nemzet című programot és a baranyai megyeszékhelyen indul az Arany 200 országos lemezbemutató turnéja. Bordás Józsefnek, a Magyar Jazz Szövetségi elnökségi tagjának 80 perces darabját 12 tagú zenekar, 2 színművész és 2 balettművész közreműködésével adják elő.

Ezen a napon hirdetik ki a Székesfehérvár történeti központja építészeti pályázat eredményét, Egerben pedig bemutatják a város Európa Kulturális Fővárosa-pályázatát.

Ugyancsak a magyar kultúra napján tartják a Kulturális Örökség Európai Éve hazai megnyitóját Budapesten.

A 21. századi Magyarország nem képzelhető el kulturális értékeink megbecsülése nélkül

A magyar kultúra napján nemzeti identitásunk és hagyományunk ápolásának fontosságára is figyelmet kell fordítanunk amellett, hogy megköszönjük a kulturális szférában dolgozók áldozatos munkáját.

A Jobbik szerint a 21. századi, modern Magyarország nem képzelhető el kulturális értékeink megbecsülése, identitásunk megélése nélkül, amely a nemzeti egység helyreállításához is hozzájárulhat - közölte Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke. A politikus közleményében azt írta, a mai nap is egy remek alkalom arra is, hogy kifejezzük hálánkat azoknak, akik mindennapjaikban munkájukkal segítik közösségünket abban, hogy erre lehetőségünk legyen. Kormányra kerülése esetén a Jobbik mindent meg fog tenni azért, hogy a szférában dolgozók anyagi és társadalmi elismerését növelje - tette hozzá.