Büszke és erős európai ország: egy városnyi beteg a várólistákon

Még több stadiont és Soros-plakátot!

27 962 fő szerepel a várólistákon, ez a szám 813-mal haladja meg az egy hónappal korábbit – írja a Világgazdaság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre hivatkozva. Vagyis a múlt havi 27 149-es szám egy hónap alatt 3 százalékkal emelkedett! Emellett több mint 4 ezer beteg szerepel előjegyzett státuszban. Ez utóbbi nem tekinthető várólistának, mivel ezekben az esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján később kéri az operáció elvégzését.

A várólisták „csúcstartója” a szürkehályog, ilyen jellegű műtétre 11,5 ezren várnak, az átlagos várakozási idő pedig több mint negyed év (94 nap). Még rosszabb a helyzet a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban, ahol a várólista első helyén levő beteg májusban került a listára, a műtétet pedig október végére tervezik. Aki most érkezik, annak a szemműtétje pedig várhatóan 11 hónap múlva, 2018. október elején lesz. A gyöngyösi intézményben jelenleg 230-an várnak szürkehályog-műtétre – írja a Világgazdaság.

Mint a portál tájékoztat, térdprotézis- és csípőprotézis-műtétre 295 napot, gerincstabilizáló operációra pedig csaknem egy évet, több mint 350 napot kell várni. Térdprotézis-műtétre a fővárosi Uzsoki Utcai Kórházban várnak a legtöbben, szám szerint 414-en, a lista végén szereplő személy műtétje várhatóan másfél év múlva, 2019 májusában lesz.

A NEAK-finanszírozott fogászatokon is egyre nő a várakozási idő, a betegeknek két-három hetet kell kibírniuk a beavatkozásokig. A praxisok egyre kevesebb kezelést tudnak kigazdálkodni, és elindult az iskolai szezon is – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, aki a szeptember eleji háromnapos sztrájkot szervezte. A társadalombiztosítás által fogászatok nehéz anyagi helyzetét bizonyítja, hogy már Budapesten is vannak betöltetlen praxisok. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ legfrissebb adatai szerint 253 fogorvosi állás vár betöltésre októberben. Egy alapellátásban dolgozó fogorvos körzetébe átlagosan 6200 beteg tartozik, és naponta 15-16 beteget látnak el. Egy magánellátásban dolgozó fogorvosnál egy fogtömés 10-15 ezer forint, de a NEAK-finanszírozott betegek töméséért 1800-2000 forintot, egy foghúzásért pedig 320-350 forintot fizet a biztosító.

Balog miniszter szerint álhírekkel sározzák be az egészségügyet

Balog Zoltán szerint a média is a politika hamis híreket gyárt, ezekkel támaja a magyar egészségügyet, a hangulat pedig a jövő tavaszi választásig nem is lesz hűvösebb.Balog szerint bárhol a világon ki lehet találni egy-egy történetet, amivel manipulálni lehet a közvéleményt, és bemutatni hogy "a legjobban teljesítő egészségügyi dolgozók, meg akár rendszerek ellenére is mégiscsak valamilyen módon alkalmatlan ez a rendszer".

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központot (OGK) is vezető gerincgyógyász egy konferencián azt mondta, az állami egészségügyi ellátás még mindig alul van finanszírozva, és hiába épültek új kórházak az országban, ha az ellátást áron alul fizeti meg a biztosító – számol be a Világgazdaság. Mint a szakember mondta, a közfinanszírozott gerincgyógyászati műtétek 80 százalékát végző OGK-ban egyéves várólista van a tervezhető gerincműtétekre. Ha viszont beépítenék a teljesítményvolumen-korlátba a várólisták ledolgozására adott kormányzati pluszforrást, azaz folyamatosan tervezhetnének e forrással, akkor úgy véli, fél évre lehetne csökkenteni a várakozást.