Gyöngyösi: a társadalmi egyenlőtlenségek veszélyt jelentenek Európára

A jobbikos politikus Strasbourgban elmondta: szabályozásra van szükség a bérkülönbségek megszüntetéséhez.

Gyöngyösi Márton szerint, ahogy a jelentés is rámutat, a társadalmi egyenlőtlenségek jelentős feszültség forrásai Európában.

„Nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legnagyobb veszély a stabilitásunkra”

- jelentette ki. Hozzátette: a probléma jelen van a nemzetállamok, és egész Európa szintjén.

A jobbikos politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy tömeges belső migráció zajlik a periféria országaiból, keletről nyugatra, délről északra. A fiatalok munkanélkülisége, illetve a képzett munkaerő hiánya valós probléma. Néhány országban a minimálbér alacsonyabb, mint amire a megélhetéshez szükség van – figyelmeztetett Gyöngyösi, aki szerint ez teljesen elfogadhatatlan. Ugyanakkor megjegyezte: végre figyelem irányul ezekre a problémákra. A politikus emlékeztetett rá, hogy Emmanuel Macron francia elnök és az új osztrák kormány is foglalkozik a szociális dömpinggel, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pedig legutóbbi évértékelőjében kitért az európai egyenlőtlenségekre. Gyöngyösi szerint a probléma megoldását célozza a szociális pillér is.

„Végre napirenden van a bérek kérdése, szabályozásra van szükség a különbségek megszüntetéséhez”

- mondta Strasbourgban a politikus. Azt is leszögezte, hogy a jelentés nem foglalkozik a földrajzi különbségekkel, miközben az EU egységes piacként határozza meg magát.

„Nagyobb hangsúly van a profiton, mint a béreken„ - mutatott rá. A keleti tagállamokkal kapcsolatban elmondta, azoknak meggyőződése, hogy az alacsonyabb bérektől, adókedvezményektől lesznek versenyképesek. Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, konkrét lépésekre van szükség: konvergenciáért felelős külön EU-biztosra, a kohéziós politika reformjára, továbbá meg kell szüntetni az adóelkerülést és az offshore-t. A jobbikos politikus felhívta a közgyűlés figyelmét arra is, hogy a béruniós kezdeményezés mindezekkel a problémákkal foglalkozik.