A német közszolgálati rádióban is arról beszélnek, hogy helyet cserélt a Fidesz és a Jobbik

Ki a szélsőségesebb?

A riport vezérfonalát a Jobbik imázsváltása adta, a párt a modern, európai, konzervatív irányba állította magát, míg a Fidesz átvette a korábbi radikális térfelet, így helycsere történt palettán.

„A Jobbik egy radikális nemzeti pártként indult, mára pedig egy modern, európai konzervatív párt lett, amely jobb irányba szeretné vezetni az országot. Fontos kiemelni, hogy a Jobbik ebben a kérdésben is meg kívánja haladni a baloldal-jobboldal megosztottságot, hiszen a valódi törésvonalak nem itt húzódnak”

 - fejtegette Vona Gábor pártja változását.

A riporter hozzátette, hogy a mérsékeltebb hangvétellel új szavazókat szeretnének megszólítani, ezért elhatárolódnak a radikális jobboldali, sokszor antiszemita iránytól. A közvélemény-kutatások alapján Orbán Viktor és pártjának győzelme így is borítékolható, de Vona abban hisz, hogy ez nem így lesz.

A Jobbik elnöke azt is elmondta, hogy kívülről talán demokráciának tűnik a magyar berendezkedés, de belülről úgy látszik, hogy a diktatúra felé sodródunk.

„2010 környékén talán még azt mondtam volna magamban, hogy nekem is tetszik a jelenlegi Orbán Viktor, viszont az elmúlt nyolc évben nagyon sokat változtunk, ez az időszak pedig megtanított minket arra, hogy milyen fontosak a demokratikus alapértékek.”

Balázs Péter, volt szocialista külügyminiszter, aki most a CEU-n oktat, megerősítette, hogy a Fidesz és a Jobbik helyet cserélt. Úgy látja, hogy a két párt ugyanazért a szavazóbázisért fog küzdeni.

„A Fidesz átvette a Jobbik forgatókönyveit, a Jobbik reakciója pedig logikus: igyekeznek belépni a politikai középbe, és elfoglalni azt a pozíciót, ahol eddig a Fidesz dominált”

 - mondta Balázs.

Vona elismerte, hogy a bevándorlás kérdésében hasonló állásponton van a két párt, így a Jobbik is elutasítja a bevándorlási kvótát és a multikulturális társadalmi formát.

(fotó: Béli Balázs/Alfahír)